Najbolje biljke za žene

Žena se tijekom života mijenja, prvo u pubertetu, u trudnoći, a nakon toga i u menopauzi. Svaka žena to doživljava na svoj način, nekome prođe lakše, a nekome je potrebna pomoć, kako okoline, tako i medicinska pomoć. Da se ne okrećemo uvijek medicini, i priroda ima prilično učinkovita i zdrava sredstva koja pomažu u takvim stanjima.

Sigurno je lakše i zdravije uzeti neki čaj ili biljni pripravak nego svakodnevno, a i više puta dnevno uzimati tablete. Botaničke darove prirode žene su tradicionalno koristile u razdobljima promjene njihovih reproduktivnih ciklusa, za ublažavanje PMS tegoba, kao potporu tijekom trudnoće i trudova te za ublažavanje simptoma menopauze.

Iako nikad nisu otkriveni mehanizmi kojima biljke pomažu ženama, znanstveni dokazi pokazuju da su ti tradicionalni lijekovi djelotvorni.

Jedna od najpopularnijih ženskih trava je smrdljivka koju hvale kao blagotvornu tijekom reproduktivnih i menopauzalnih godina. Istraživanja navode na zaključak da smrdljivka može ublažiti simptome menopauze iako nije sasvim jasno kako djeluje.

Druga popularna biljka dobiva se od bobica konopljike. Tinkture i tablete te biljke tradicionalno se koriste za reguliranje menstrualnog ciklusa kao i za ublažavanje preosjetljivosti dojki.

Iako na Zapadu i nisu toliko prihvaćene i poznate, koliko u Indiji gdje se najčešće koriste, sve više prodiru na naša tržišta. Stoga su naše biljne apoteke sve opskrbljenije. Sjetimo se samo aloe vere koja do prije nekoliko godina uopće nije bila poznata, a sad je se na veliko koristi za podizanje imunog sustava organizma.

Postoje i različite biljke iz kineske medicine koje su vrlo malo poznate u našim područjima. Vjerojatno će se i one s vremenom probiti na naše tržište i u naše krajeve.

Posebno je značajna biljka dong quai, koja djeluje doslovno na sve ženske boljke, od menstrualnih tegoba pa do onih menopauzalnih. Za sve ove biljke raspitajte se u biljnim ljekarnama gdje se možete i raspitati so svojstvima svake o njih te ovisno o tome i donijeti odluku o tome koja vam najbolje odgovara.

  Upotreba suncokretovog ulja

Foto: LiliGraphie/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU