back to top

Pojasni herpes

Pojasni herpes posljedica je ponovne aktivacije virusa herpesa zostera, pri čemu na koži jedne strane lica ili tijela izbijaju bolni mjehurići. Za herpetičnu infekciju tipično je da počinje općim osjećajem slabosti praćenim blagom vrućicom te pečenjem i bolovima na jednoj strani tijela. Unutar nekoliko dana, na istom dijelu tijela, uzduž zahvaćenog živca, pojavljuje se osip te izbijaju mali, tekućinom ispunjeni mjehurići. Obično se javljaju na prsima, trbuhu, leđima ili licu, ali osip može zahvatiti i vrat, udove ili donji dio leđa. Zahvaćeno područje može biti jako bolno, osjetljivo i može svrbjeti. Nakon jednog do dva tjedna mjehurići prolaze i stvaraju se kraste, no bolovi su i dalje prisutni.
Duboka bol koja slijedi nakon što je infekcija završila, naziva se postherpetična neuralgija. Može trajati mjesecima, čak i godinama, posebice u starijih ljudi. Pojasni herpes obično se javlja samo jednom, iako su poznati slučajevi ponovnog pojavljivanja u istih ljudi.

Simptomi

  • blago povišena temperatura, slabost, groznica, mučnina
  • osjećaj otečenosti, obično na jednoj strani lica ili tijela
  • bolovi (često u grudima) koje nekoliko dana kasnije prati peckanje, svrbež i bockanje kože te upaljeni, crveni kožni osip
  • mjehurići ispunjeni tekućinom raspoređeni u skupine ili duge pruge
  • duboka paleća, žareća ili probadajuća bol koja može biti stalna ili povremena

Obratite se liječniku

  • ako sumnjate da počinje bolest. Ako se antivirusni lijekovi primijene u ranim fazama bolesti, mogu skratiti trajanje infekcije.
  • ako se herpes zoster na licu širi blizu oka, trebate odmah započeti s liječenjem kako bi se izbjegla moguća oštećenja rožnice.
  • ako dođe do sekundarne bakterijske infekcije zahvaćenog područja (što se očituje kao širenje crvenila, oticanje, visoka temperatura i gnoj). Antibiotici mogu pomoći zaustaviti njezino širenje,
  • ako osip traje dulje od deset dana bez ikakvih poboljšanja. Trebate se početi liječiti kako bi se izbjeglo moguće oštećenje živaca 
  • ako bolovi postanu nepodnošljivi, liječnik vam može propisati jače analgetike ili blokadu živca

Uzroci

Herpetičnu infekciju izaziva virus herpes zoster koj izaziva i vodene kozice. Nakon što je osoba preboIjela vodene kozice, virus postaje latentan u stanicama spinalnih živaca, no može se ponovno aktivirati u slučaju slabljenja imunološkog sustava – kod tjelesne ili emocionalne traume ili teške bolesti. Medicinska znanost ne zna zašto se u nekih ljudi virus ponovn: aktivira, a u nekih ne.

Liječenje

Još nije otkriveno liječenje koje bi moglo spriječiti zaustaviti herpetičnu infekciju te, iako postoje načini za skraćivanje njezina trajanja, često se bolest jednostavno mora razvijati svojim tijekom. Budući da se nakon herpetične infekcije vrlo dugo mogu zadržavati snažni bolovi – mjesecima ili, u rijetkim slučajevima, godinama – najbolje je odmah započeti s liječenje. Isto tako, pravovremeni početak liječenja može spriječiti ili smanjiti stvaranje ožiljaka koje herpetićna infekcija može izazvati.

Prevencija

Budući da se pojasni herpes javlja iznenada, gotovo bez ikakva upozorenja, malo se toga može učiniti da ga se spriječi, no liječnik će vam možda moći pomoći spriječiti bolove. Neki stručnjaci za bolove imali su uspjeha u primjeni blokade živca tijekom akutne faze bolesti. Postupak se izvodi u bolnici, ambulatnim liječenjem umrtvljuju se bolovi i smanjuje upala kod korijena živca. Na taj način, blokada živca može spriječiti kasniji razvoj postherpetičnih neuralgija. 

Liječenje ljekovitim biljem

Nanošenje otopine matičnjaka (Melissa officinalis) ili nevena (Calendula officinalis) pomoću spužvice može ublažiti upalu. Napravite smjesu tinkture i prokuhane ohlađene vode u omjeru 50:50. Isto tako, možete pokušati tri puta na dan nanositi gel koji se može kupiti u trgovini načinjen od korijena glatkog sladića (Clycyrrhiza glabra) koje, čini se, djeluje na rast virusa. Krema koju možete kupiti u ljekarni načinjena od paprike (Capsicum frutescens) može ublažiti bolove izazvane pojasnim herpesom, ali ona je iznimno oštra te se treba nanositi samo nakon što su mjehurići zacijeljeli, nikad na ozlijeđenu kožu.

Prehrana

Za ublažavanje postherpetičnih bolova, ako nemate visok krvni tlak i isključivo pod liječničkim nadzorom, možete svaki dan uzeti 1200 do 1600 MJ vitamina E, ne duže od dva tjedna. Za ublažavanje simptoma nakon što je bolest počela, jednom do tri puta na dan uzimajte 500 mg aminokiseline L-lizina, no samo kroz tjedan dana. Istraživanja su pokazala da se najbolji učinak postiže ako se izbjegava hranu koja sadrži aminokiselinu arginin, npr. čokoladu, žitarice, orahe i sjemenke.

Konvencionalna medicina

Liječnik vam može preporučiti lijekove za smanjivanje upale i lakše podnošenje bolova. Analgetici poput acetilsalicilne kiseline (Aspirina) ili paracetamola mogu ublažiti srednje jake bolove. Oralna, lokalna ili intravenska primjena antivirusnog lijeka aciklovira može pomoći spriječiti širenje osipa. Kratkotrajna primjena kortikosteroida, bilo da se primjenjuju na usta ili u obliku kreme, može smanjiti upalu. Vidarabin monohidrat još je jedan lijek koji se dobiva na liječnički recept, a sprečava širenje mjehurića, ublažava bolove i ubrzava izlječenje. Benzoin, dostupan u slobodnoj prodaji, štiti nadraženu kožu ako ga se nanosi na mjehuriće koji nisu prsnuli. Ako na zahvaćenoj koži dođe do bakterijske infekcije, može se pod nadzorom držati antibioticima. Za bolove koji se zadrže i nakon što se mjehurići povuku i koža ozdravi, liječnik vam može propisati tricikličke antidepresive koji, u malim dozama, ublažavaju bolove.

Alternativni načini liječenja

Osim niže navedenih lijekova, možda bi bilo dobro posavjetovati se sa stručnjakom za akupunkturu ili homeopatom kako bi vam preporučili načine liječenja koji ubrzavaju zacjeljivanje ili skraćuju trajanje bolesti.

Liječenje kod kuće

Pazite da zahvaćena koža, koliko god je to moguće, bude čista, suha i izložena zraku (nepokrivena odjećom). Nemojte grepsti ili otvarati mjehuriće. Ako od bolova ne možete spavati, omotajte to područje elastičnim sportskim zavojem, tako da vas ne steže.
Tijekom prva tri ili četiri dana svakih nekoliko sati na zahvaćenom području prvo deset minuta držite led, a zatim ga pet minuta maknite. Kasnije na kožu nanesite hladne, vlažne obloge natopljene aluminijevim acetatom koji možete kupiti u ljekarnici u obliku adstringentne otopine, praška ili šumećih tableta.

Da biste živčane završetke učinili manje osjetljivima, zdrobite dve tablete acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina), pomiješajte ih s dvije žličice alkohola te dobivenu smjesu tri puta na dan nanosite na zahvaćeni dio kože. Za ublažavanja svrbeža, zatražite od svog ljekarnika da pomiješa 78 posto otopine cinkovog losiona s 20 posto alkohola, 1 posto fenola i 1 posto mentola. Ovu smjesu možete nanositi sve dok se mjehurići ne pretvore u kraste. Osim toga, svrbež možete ublažiti čestim nanošenjem ulja s vitaminom E, alojevog gela ili usitnjenog svježeg poriluka. Mjesta gdje se odjeća tare o kožu može se, radi ublažavanja bolova, naprašiti koloidnim praškom od zobenog brašna.

DRUGI UPRAVO ČITAJU