Kako se riješiti žgaravice

Što je zapravo žgaravica? Onaj odvratni osjećaj kada vas u nešto peče duboko u prsima. Ako je baš jači oblik žgaravice, onda se može širiti i u ždrijelo. Javlja se u otprilike 30% ljudi. No jeste li znali da žgaravica dugoročno može utjecati i na psihičko zdravlje?

Osnovni simptom ove bolesti je povrat kiseline iz želuca u jednjak. Refluks nastaje zbog slabljenja funkcije donjeg ezofagealnog sfinktera (mišića koji se nalazi se između želuca i jednjaka).

Žgaravica je najčešće simptom poremećaja (vanjskih čimbenika) ili neke bolesti u probavnom sustavu. Definitivno je pokazatelj da život živite na neodgovarajući način i da se loše hranite. Sjetite se samo kada se žgaravica najčešće javlja – nakon jedenja preteške hrane, obično sat vremena nakon obroka.

Ukoliko je riječ o vanjskim čimbenicima, onda su razlozi mnogi: od nečeg jednostavnijeg kao što je kratkotrajni mentalni ili emocionalni stres, prekomjerno jednokratno unošenje alkohola pića, prezačinjena hrana, nošenja preuske odjeće, pa sve do ozbiljnijih, kao što je ovisnost o pušenju, povišeni tlak,  prekomjerna debljine (pretilost) ili trudnoća. Imajte na umu da i nepravilna prehrana (brzo gutanje, preveliki obroci, i slabo žvakanje) može biti jedan od uzroka.

Kada se ova želučana tegoba javlja u najblažem obliku, dovoljno je uzeti žvaku i krenuti žvakati – to bi trebalo povećati količinu sline koja ispire želučanu kiselinu natrag u želudac. Kada se ova želučana tegoba javlja u blažem obliku, možete probati uzeti antacid. Najčešći lijek za kojim mnogi posežu je Gastal (ili neki srodni lijek) – lijek koji neutralizira djelovanje želučane kiselinu. Kada se ova želučana tegoba javlja u težem obliku, morate uzeti lijek koji smanjuje izlučivanje želučane kiseline.

Da zaključimo – glavni čimbenici koji pomažu kod žgaravice:

  • žvakanje gume za žvakanje
  • antacidi
  • lijekovi protiv izlučivanja želučane kiseline
  • smanjenje unosa “jače” hrane
  • bolje žvakanje hrane
  • smanjenje stresa
  • izbjegavajnje gaziranih pića i alkohola
  • izbjegavanje kave i čaj “natašte” ili prije spavanja

  Pretilost kod djece

Žgaravica se srećom danas vrlo uspješno liječi lijekovima, no nemojte misliti da je to dovoljno, potrebno je temeljito promijeniti životne navike.

Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU