back to top

Prehrana za vruće dane

U ljetno doba, kada su temperature visoke, samo tražimo način kako se rashladiti. Bilo u klimatiziranom prostoru, moru, bazenu, pod tušem. A i svoju prehranu nastojimo prilagoditi situaciji pa ljeti vapimo za rashlađujućim i laganim obrocima od kojih nećemo osjetiti težinu i umor tijela.

Izbjegavanjem teške i masne hrane već smo napravili mnogo. A evo i nekoliko savjeta što bi se trebalo naći na vašem jelovniku kako biste bolje podnosili ljetne vrućine i rashladili se iznutra.

Grejp

O grejpu ste vjerojatno čuli kao o vrlo dobrom detoksikacijskom sredstvu, no to nije jedina njegova dobra strana. Zahvaljujući tome što grejp obiluje bioaktivnim tvarima, odlično je rashlađujuće sredstvo. Ako baš niste pobornik grejpa zbog njegova gorkog i kiselog okusa, jednako dobro rashlađujuće djeluje i sok od grejpa koji će vam rashlađen pružiti pravo osvježenje od vrućine ljetnog dana.

Lubenica

Čari lubenice smo već svi vjerojatno prepoznali pa je tako svi rado jedemo. No, dobro je to još jednom i ponoviti. Lubenica u svakom obliku, bilo kao sama, bilo u voćnoj salati ili pak ukusnim bezalkoholnim koktelima, pruža pravo malo osvježenje. Osim toga dat će vašem tijelu potrebnu količinu vitamina, ali i vode. A upravo je voda ono što nam je ljeti itekako potrebno zbog pojačanog lučenja znoja.

Rajčica i krastavac

Ove dvije vrste povrća čest su sastojak naših ljetnih salati. Krastavac je bogat vodom i stoga nam djeluje jako osvježavajuće, dok je rajčica, osim toga, bogata i različitim vitaminima, osobito njezina kožica.

Heljda

Ako ne znate što biste jeli, a gladni ste, postoji i vrlo dobro rješenje za to, a to je salata od heljde. Jako je hranjiva, a možete joj dodati različito povrće kao što su spomenuti krastavac i rajčica, ali i tuna i kukuruz. Tako ohlađena salata pružit će vam pravu vitaminsku bombu, zasitit će vas, ali ne i opteretiti. Upravo je to ono što vam treba u ovo doba godine.

Foto: Nadya Korobkova/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU