back to top

Prirodne kupke za tijelo

Živimo ubrzanim i stresnim dnevnim tempom i svima nam je povremeno potrebno odlutati u svoj svijet i opustiti se. Ne trebaju nam veliki novci i putovanja da bi pronašli taj svoj svijet i zaboravili na sve brige i probleme svakodnevnice. Nekad je dovoljno napraviti neku malu stvar za sebe i svoje tijelo, kao što je opuštajuća kupka.

Napunjena kada i fini, aromatični mirisi će biti najbolji način da se prepustimo i jednostavno uživamo.

Još ako k tome napravimo vlastitu kupku po nekim starim, već pomalo zaboravljenim recepturama, napravit ćemo i svakoj pori svoje kože veliku uslugu. Domaće kupke su često najhranjivije, a što je najbolje za napraviti jednu takvu, sastojke sigurno imamo u svojoj kuhinji.

Za trajanje kupke je optimalno vrijeme 30 minuta, i nije je dobro ponavljati više od tri puta tjedno iz razloga što se učestalim kupkama skida najgornji masni sloj kože. Temperatura vode u kupki ne bi trebala biti iznad 38 stupnjeva celzijevih.

Kupka od mlijeka i sirutke je poznata jer ju je koristila i sama Kleopatra, a znamo da je ona do dan danas zapamćena kao sinonim lijepe i putene žene. Sigurno je onda svoju kožu tretirala najboljim mogućim sredstvima. Za ovu kupku potrebno
je izmiješati 2 litre mlijeka i 1 litru sirutke pa je dodati vodi u kadu. Može se koristiti i mlijeko u prahu.

Ukoliko želimo dodatno razmaziti svoju kožu, onda umjesto sirutke možemo dodati dvije žlice meda u mlijeko, te to dodati u vodu za kupanje. Radi bolje arome možemo dodati i limunov sok.

Ako nam je koža tvrda na nekim mjestima i htjeli bi je omekšati, onda u kupku dodajemo žlicu kristal šećera koji će je omekšati, a možemo mu dodati i malo maslinovog ulja koje je preporučljivo za osobe koje imaju suhu kožu, jer će je učiniti masnijom i mekšom. Nakon peelinga potrebno se istuširati mlakom vodom.

Za masniju kožu se preporučuje kupka s dodatkom naribanog đumbira. Nakon što naribamo đumbir, zamotamo ga u gazu te stavimo u vodu za kupku. Ako ovakvoj kupki dodamo mljevenu zob, dobit ćemo umirujuću kupku.

U sve ove kupke možemo dodati koju kap eteričnog ulja ako želimo, tako ćemo dodatno intenzivirati našu kupku dodatnim aromama. A za bolji ugođaj možemo i zapaliti mirisne svijeće oko kade, da nam sva osjetila uživaju.

Ovakav tretman oduzet će nam 30 minuta, a učinit će da se uz malo toga, osjećamo poput princeze, zato bi ga trebalo uvesti kao mjesečnu rutinu!

Foto: Goodluz/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU