back to top

Prvi znakovi trudnoće

Ako je prošlo nekoliko tjedana od spolnog odnosa, nakon kojeg se osjećate malo čudno, te vas prate neki simptomi koje inače ne osjećate, a uz sve to vam kasni i menstruacija, može biti da ste u drugom stanju. Kako bi bili u potpunosti sigurni, u nastavku vam donosimo nekoliko simptoma trudnoće kako bi ju lakše prepoznali.

Ako vas brzo hvata umor, a inače se ne umarate tako brzo, te se uz sve to osjećate iscrpljeno, jedan od razloga može biti drugo stanje. Mnoge žene osjećaju veliki umor u prvom tromjesečju, a nekima taj umor ne prestaje do kraja trudnoće.

Jedan od ranih znakova trudnoće su glavobolje, koje su uzrok promjene hormona u tijelu žene. Ako sumnjate na trudnoću, nikako ne konzumirajte niti jedan lijek protiv boli ako nije na bazi Paracetamola.

Želja ili odbojnost prema nekim namirnicama su jasni znakovi trudnoće, te se javljaju kod 99 posto trudnica. Problemi sa hranom mogu biti jedni od prvih pokazatelja, koje ne valja zanemariti.

Ako ste željeli ostati u drugom stanju, te ste na tome baš radili, savjetuje se da pratite promjenu temperature u tijelu. Temperatura je lagano povišena ukoliko je žena u drugom stanju, a ukoliko je lagano povišena i nakon dva tjedna od ovulacije, postoji velika vjerojatnost da ste u drugom stanju.

Lagano krvarenje koje se javlja nevezano za menstruaciju, može biti znak implementacijskog krvarenja. Ako do toga dođe, savjetuje se da kontaktirate liječnika.

Pretjerana zadihanost, oko bilo kojeg zadatka ili pokreta koji napravite, često zna biti rani znak trudnoće. Fetusu je neophodan dovod zraka, zbog čega ostaje malo manje zraka za vas. Nedostatak zraka nastavlja se i nakon prvog tromjesečja, posebice kada beba naraste pa vam počne pritiskati dijafragmu i pluća.

Česti odlasci na wc kako bi mokrili, znaju biti jedni od prvih znakova trudnoće. Za vrijeme trudnoće tijelo proizvodi veću količinu tekućine, zbog čega vaš mjehur radi i više nego inače, pa je normalno da su odlasci na wc češći.

Foto: karen roach/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU