back to top

Prvi pregled u trudnoći

Sreću i ushićenje kada vam se pojavio plusić na testu za trudnoću, može zamijeniti briga vezana za prvi ginekološki pregled u trudnoći. Nemojte se začuditi ako vas ginekolog odbije primiti odmah taj dan. Prvi pregled se najčešće radi između 2. i 4. tjedna od vaše zadnje menstruacije. Razlog tome je vrlo jednostavan, trudnoća prije toga je vrlo mala i ne može se očitati previše podataka na ultrazvuku.

Onog trena kada vam ginekolog potvrdi trudnoću, vaš svaki pregled će započinjati mjerenjem tlaka, kilaže i kontrolom proteina u urinu. Na prvom pregledu, ginekolog će vas tražiti podatke o dosadašnjim bolestima, prošlim trudnoćama i zdravstvenim poteškoćama vas i vaše uže obitelji. Svu dokumentaciju s pregleda i nalaze čuvajte u zasebnom fasciklu i nosite je uvijek sa sobom na pregled.

Ako niste nedavno radili Papa test, on će ga napraviti i ginekološki pregledati vašu maternicu i jajnike. Ako se plod još nije razvio bit će vidljiva samo gestacijska vrećica. Do sljedećeg pregleda poslat će vas da obavite laboratorijske pretrage kao što su vađenje krvi i analizu urina. Određivanje krvne grupe i Rh faktora, kompletne krvne slike i sedimentacija urina važni su pokazatelji kako će se trudnoća razvijati dalje. Sačuvajte krvnu sliku s početka trudnoće pa je možete usporediti s onom nakon trudnoće. Recimo ako ste na početku trudnoće imali visoku razinu željeza, zanimljivo će biti vidjeti koliko vam je željezo nakon trudnoće. Odnosno, moći ćete vidjeti jeste li se zdravo i raznoliko hranili.

Vaš ginekolog, ako postoji potreba, vas nakon pregleda nalaza može uputiti na dodatne pretrage. Najčešće se to radi o testu opterećenosti glukozom, urinokulturi i nekim imunološkim pretragama. Ne brinite, sve to najčešće nije ništa opasno, vjerojatno se radi o manjoj upali i slično.

Neki ginekolozi ne žele raditi ultrazvuk već na prvom pregledu gdje je trudnoća još jako rana, nego će vas naručiti za par tjedana. Ultrazvukom se određuje trajanje trudnoće, radi li se o višeplodnoj trudnoći i srčana akcija ploda. Najvjerojatnije ćete tada prvi put čuti srce kako pravilno radi.

Prva trudnoća je izazov, normalno da će vam prvi pregled biti stresan i općenito sve što dolazi bit će nepoznato. Vaš odnos s ginekologom mora biti partnerski i pun povjerenja. Pokušajte s njim od početka trudnoće otvoreno razgovarati o svemu što vas muči. Ginekolog je stručnjak u svome području, između ostalog vodio je jako puno žena kroz trudnoću. Ako vam vaš ginekolog i dalje ne ulijeva povjerenje ili jednostavno niste sigurni u njega, sada je pravo vrijeme da promijenite ginekologa.

Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU