back to top

Rubeola

Rubeola je blaga bolest koja u mnogim slučajevima za dijete nije neugodnija od prehlade. Osobe koje su jednom imale rubeolu razviju za nju doživotni imunitet.

Rubeola je opasna za nerođeno dijete, osobito za vrijeme prva tri mjeseca. Kod trudne žene koja dođe u dodir s rubeolom postoji 20 do 30 posto rizika da će roditi defektno dijete. Mane uključuju slijepoću, gluhoću i prirođene srčane mane. Prije nego zatrudni, žena bi trebala provjeriti je li zaštićena cjepivom.

Simptomi

Dijete koje ima rubeolu ne mora izgledati ili djelovati bolesno, no simptomi mogu biti sljedeći:

  • blago povišena temperatura i natečene žlijezde iza ušiju i na vratu, otraga i sa strane
  • gubitak teka, razdražljivost, gubitak zanimanja za osobnu njegu
  • kod starijeg djeteta ili tinejdžera bolovi u zglobovima
  • Crveni osip javlja se kod samo oko polovice slučajeva rubeole. Kad se pojavi, rubeola započinje na licu i trupu te se širi na ruke i noge. Potrebno je oko četiri dana da rubeola izblijedi.
Rubeola
Rubeola

Obratite se liječniku

  • ako ste trudni i mislite da ste došli u dodir s rubeolom; virus može proći kroz pupkovinu do vašeg nerođenog djeteta i izazvati urođene mane.
  • ako vaše dijete ima rubeolu i ne može se održati potpuno budnim ili je krajnje letargično. To može ukazivati na encefalitis, rijetku komplikaciju.
  • ako vaše dijete ima rubeolu i bolove u trbuhu popraćene povraćanjem; to su mogući simptomi upale gušterače ili jetre.

Uzroci

Rubeolu izaziva virus, a prenosi se kapljicama uslijed kihanja ili kašljanja. Vrijeme inkubacije tijekom kojega se virus umnožava i dijete nije zarazno – iznosi 14 do 21 dan od izlaganja. Zaražena djeca mogu prenijeti bolest dva dana prije do sedam dana nakon što osip postane vidljiv.

Liječenje

Dijete treba ostati kod kuće dok je bolesno ili do tjedan dana nakon što crveni osip nestane.

Prevencija

Mnogi zdravstveni radnici obvezno preporučuju imunizaciju djece radi zaštite ostalih osoba. Ipak, budite svjesni da imunizacija ne jamči uvijek doživotnu zaštitu od bolesti. Homeopatska verzija nije prihvatljiva kao dostatna zamjena i neće pružiti odgovarajuću zaštitu.
MMR (cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) sada se daje u dvanaestom ili petnaestom mjesecu, a dodatna doza za jačanje imuniteta između četvrte i šeste godine ili između desete i dvanaeste.

Ako u kućanstvu postoji trudnica i sumnja se da nije zaštićena cjepivom, liječnik će preporučiti odgodu cijepljenja djece kako bi spriječio izlaganje buduće majke živom, iako oslabljenom, virusu iz cjepiva.
Bar tri mjeseca prije nego odluči zatrudnjeti, žena bi trebala napraviti analizu krvi da se vidi jesu li prisutna protutijela rubeole; ako nisu, žena se treba cijepiti (i u slučajevima kad je već cijepljena).

Rubeola
Rubeola

Homeopatija

Uvijek se posavjetujte s homeopatom radi odgovarajućih doza i lijekova za djecu. Tri lijeka koja se često propisuju su Belladonna, Pulsatilla i Phytolacca; izbor ovisi o djetetovim simptomima te temperamentu.

Osteopatija

Nježan, ritmičan pritisak na slezenu, postupak poznat kao pumpanje slezene, može pospješiti oslobađanje bijelih krvnih tjelešaca u krvi. Potražite pomoć osteopata.

Konvencionalna medicina

Nikakvo medicinsko liječenje nije potrebno djetetu zaraženom rubeolom. Ako ste trudni i izloženi ste rubeoli, trebate odmah otići k liječniku. Što ranije u trudnoći dođete u dodir s rubeolom, rizik urođenih mana u djeteta je veći. U nekim slučajevima liječnik će vam možda savjetovati da razmislite o prekidu trudnoće iz medicinskih razloga. Međutim, nakon dvadesetog tjedna trudnoće rizik da će dijete imati manu izazvanu izloženošću rubeoli postaje neznatan.

Alternativni načini liječenja

Mnogi alternativni liječnici misle da je za inače zdravo dijete bolje da dobije rubeolu nego da se cijepi jer je nakon toga zaštita od zaraze trajna.

Ipak, budući da zaraženo dijete može prenijeti bolest na druge, osobito trudnice, trebate ozbiljno razmisliti o imunizaciji. – (Rubeola)

Liječenje kod kuće

Dijete mora biti mirno, osobito ako ima vrućicu; ležanje u krevetu nije nužno. Djeca trebaju ostati kod kuće sve dok se vidi osip i još tjedan dana nakon što on nestane. – (Rubeola)

Brisanje hladnom spužvom smanjit će vrućicu i neugodu izazvanu osipom. Sredstvo za ublažavanje bolova na bazi paracetamola također može pomoći. – (Rubeola)

DRUGI UPRAVO ČITAJU