back to top

Ručna limfna drenaža

Limfa je bezbojna tekućina koja je sastavljena od plazme i bijelih krvnih zrnaca, a zadaća joj je da čisti i hrani stanice u našem tijelu. Limfne žile su jako tanke i osjetljive, pa se zna događati da dođe do manjeg zastoja njihovog rada.

To se može dogoditi prilikom dugog sjedenja ili dužeg stajanja na jednom mjestu, dužeg hodanja ili kod nošenja uske odjeće, a to ćemo najbolje prepoznati ako nam noge oteknu, ne osjetimo više dobru cirkulaciju, odnosno kada nam “mravi” šetaju po nogama, kada su nam noge teške i umorne ili su nam cipele odjednom pretijesne.

Limfne žile imaju važnu ulogu u imunološkom sustavu. U limfnom tkivu nastanjeni su limfociti koji imaju sposobnost da prepoznaju strano tkivo, mikrobe, strane stanice, kancerogene stanice, a na njih reagiraju tako da skupljaju tvari u određene organe i nose limfocite koji su bili u doticaju sa stranim supstancama, uništavaju ih i izbacuju iz organizma.

Kod nekih oboljenja može nastati veći i kompleksniji problem limfe, zatim kod specifičnih operativnih zahvata, ili ako postoji spoj više bolesti u organizmu. U takvim slučajevima vrši se limfna drenaža u dogovoru s liječnikom jer s tom vrstom masaže treba biti oprezan da ne bi došlo do kontraefekta.

Limfnu drenažu sprovodimo kao bi ponovno uspostavili normalan protok limfe, kako bi regenerirali i pospješili funkcionalnost limfnih žila, zalistaka i kapilara te izbacivanje bjelančevina i vode iz međustaničnog prostora.

U limfnoj drenaži kolanje limfe stimulira se serijom pritisaka i opuštanja, npr. kao rad pumpe, a za takvo nešto treba terapeut biti posebno podučen i znati točno gdje će vršiti pritisak da bi potaknuo limfu na rad.

Ručnu limfnu drenažu možemo primijeniti i kod bronhitisa, reumatoidnog artritisa, ateroskleroze, kod postoperativnih ortopedskih zahvata, kod edema nakon prijeloma, kod amputacije dojke zbog karcinoma, te kod estetske kirurgije.

Neovisno o medicinskoj limfnoj drenaži koja će izbalansirati vaš organizam, preporučujemo i limfnu drenažu kako bi iz svog tijela izbacili višak tekućine, potaknuli cirkulaciju i izbacili toksine.

Prepustite se stručnom osoblju koji će vaše tijelo dovesti u balans, vratiti vam normalno funkcioniranje energije koja kola u vašem organizmu te tako doprinijeti boljom funkcijom vaših organa, a vašem duhu dati blagostanje, duševni mir i sretnije trenutke.

Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU