Limfna drenaža protiv celulita

Iako se još uvijek ne zna točni uzročnik nastanka celulita, brojna istraživanja pokazala su da su celulitu sklonije osobe koje imaju poremećaj cirkulacije limfe u potkožnom masnom tkivu.

Tome pridonosi i nepravilan rad hormona, premali unos vode u organizam što dovodi do dehidracije, plitko disanje, dugo sjedenje i manjak tjelesne aktivnosti.

Danas gotovo 80 posto ženske populacije ima neki od oblika celulita ili barem nekoliko čimbenika koji potiču njegovo nastajanje.

Mnogi smatraju da su celulit i debljina usko povezani, ali kako onda objasniti da su celulitu jednako skloni i mršavi ljudi. Objašnjenje zapravo leži u tome da su osobe sklonije celulitu u biti dehidrirane. Zašto? Jer imaju oko 50 posto manje vode u tjelesnoj masi. U takvih osoba dolazi do povećanja masnog tkiva jer dolazi do povećanja broja i veličine masnih stanica i istodobno povećanja volumena krvi.

Masnoće su u organizmu vezane za bjelančevine pa je jasno da se celulit pojavljuje na mjestima gdje je najviše potkožnoga masnog tkiva.

Tkivo zahvaćeno celulitom pati od manjka kisika pa je oslabljena prehrana tkiva. Gusto, čvrsto kolagensko tkivo gubi prirodnu elastičnost zbog čega nastaju tvrde nakupine u obliku narančine kore. Potkožno masno tkivo se skuplja u grudaste jastučiće koji olabavljuju okolno vezivo, a koža poprima neravan, brežuljkasti oblik. Takvo stanje manifestiramo kao celulit, “narančinu koru.”

U početku su ta mjesta toplija, a s vremenom se na njima formiraju kvržice masnog tkiva, cirkulacija slabi i ta mjesta postaju hladnija i bolnija. Ako se celulit ne pokuša smanjiti on se taloži i postaje sve čvršći, te se može napipati rukom.

Ono što je bitno znati je da celulit neće nestati sam od sebe već najbolje pomažu masaže i limfne drenaže. Limfna drenaža pomaže tijelu pri oslobađanju od toksina i to je zapravo njezina najveća prednost. Ako imate dosta celulita vjerojatno ćete morati ponavljati postupak, no rezultati će itekako biti vidljivi i već nakon prvoga puta.

Foto: carol.anne/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU