HomeAlternativaOsteopatija ili ručna terapija

Osteopatija ili ručna terapija

Osteopatija je posebna znanstvena grana koja je sve popularnija u današnjoj praksi, a bavi se proučavanjem mišićno-skeletne strukture i tjelesnih funkcija. Nastala je sredinom 19. stoljeća, a za to možemo zahvaliti dr. Andrew Taylor Stillu čiji je cilj bio liječiti bez kirurških zahvata i lijekova.

Osteopatija je u stvari bol uvjetovana kostima, odnosno rad s kostima, a djeluje na cijelu kralježnicu, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe, oslobađa živce, uspostavlja ravnotežu u organizmu i djeluje na sposobnosti samoiscjeljenja.

U ovoj znanosti veliku ulogu igra poznavanje anatomije tijela, fiziologije, neurologije i radiologije. Kako bi se postiglo psihofizičko zdravlje cijelog organizma, tijelo mora biti u potpunoj ravnoteži ili balansu, što znači da protok energije mora nesmetano kružiti u organizmu, a ako se desi samo jedna blokada, energija je slomljena i počinju se javljati tegobe.

Osteopatijom se traže ozljede, tj. one zone gdje je došlo do poremećaja normalne fiziološke reakcije (gdje nema više pokretljivosti zgloba, gdje je nastao edem) ili neuroloških poremećaja (ishijalgija).

Osteopatija, odnosno ručna terapija dijagnoze i liječenja može nam koristiti kod ublažavanja bolova u zglobovima i mišićima (razna uganuća, istegnuća tetiva, upala tetiva), kod poremećaja kralježnice (skolioza, kifoza leđa, bolovi u vratu, bol u leđima, međurebrena bol, lumbago, ishijalgija), bolovi glave, glavobolje, migrene, paraliza lica, kod problema s uhom, grlom i nosom, sinusima, vrtoglavice, kod probavnih smetnji, kod raznih padova ili prometnih nesreća.

Trudnice također mogu koristiti terapiju kod ublažavanja bolova trtične kosti i kralježaka, a svoje potpune neškodljivosti osteopatija lubanje može biti korisna kod dojenčadi i ostale djece u razvoju.

Za vrijeme tretmana tijelo se potpuno opušta i nestaju bolovi, sva tkiva se opuštaju, a osteopat bira tehniku ili tehnike koje su najbolje i najudobnije za našu dijagnozu. One mogu biti izravne gdje se izvodi manipulacija zgloba koji nema više pokretljivost, miotenzivni pristup, gdje se tretiraju mišići koji podupiru zglob koji treba liječiti ili neizravna tehnika koja obuhvaća blage pritiske istezanja i popuštanja.

  Nutricionizam – zdrava prehrana

Prilikom tretmana može se osjetiti pozitivan umor jer tijelo tada ponovo osjeća i reagira na podražaje. Da bi se spriječile ovakve tegobe na našoj kralježnici, potrebno je raditi preventivno, te barem jednom godišnje otići na pregled, a osteopatija je idealna grana za ovakvu vrstu terapije.

Potrebno je baviti se sportom, odnosno što više kretanja, prilikom sjedenja treba pripaziti da uspravno sjedimo, treba pripaziti na višak kilograma koje naše tijelo nosi, a po mogućnosti ne križati noge.

Da se ne zaboravi, promjene na kralježnici počinju već u školskim danima, a manifestiraju se u kasnijoj dobi, zato posvetite pažnju vašem djetetu i njegovim držanjem, posvetite se svom tijelu i ulažite u njega dok je još zdravo.

Foto: thumb/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article