Savjeti za liječenje išijasa

Većina je ljudi jednom ili više puta u životu iskusila nedaće bolova uzduž kralježnice, ali nije malen brojni onih koji su dane proveli ukočeni zbog neuralgije ishijadičnog živca, tj. išijasa! Zbog svoje dužine, tijeka i specifičnog položaja išijas je izložen unutarnjim i vanjskim traumama i upalnim procesima.

To je najveći živac ljudskog tijela; izlazi iz kralježnične moždine nisko u spinalnom dijelu, prolazi iza zgloba kuka te stražnjom stranom noge sve do stopala. Ponekad se prvi znaci boli mogu pojaviti nakon podizanja tereta ili nezgodnog brzog pokreta.

Uzrok išijasa može biti i iskliznuće međukralježničnog diska. Također, procesom starenja postupno se sužava kanal kojim prolazi kralježnična moždina, što može pogodovati ukliještenju živca. U nekim slučajevima živac može pritiskati pa je tim osjećaj boli još intenzivniji. Osteoporoza također može biti poticajni čimbenik išijasa.

Parazol - Protiv parazita

Simptomi išijasa

Najprepoznatljiviji simptom išijasa je bol, koju svatko opisuje na individualan način, kao trganje, probadanje ili tupu bol, obično trajnu, ali može dolaziti i u grčevima. Karakteristično je da započinje nisko na jednoj strani leđa, širi se kroz gluteus i nogu sve do stopala i pojačava se pri određenim pokretima, kao što su naginjanje naprijed, ustajanje iz sjedećeg položaja.

Zbog povećanja pritiska na živac pogoršava se pri kašljanju, kihanju ili smijanju. Bol je obično praćena osjećajem pečenja i trnaca. Intenzitetom varira od osjećaja nelagode pa do nepodnošljivosti. Obično je jednostrana, ali se može seliti s jedne strane na drugu. Osim boli, bolesnici se žale na slabost u nogama i stopalima, što još više ograničava pokretljivost.

Ako se simptomi i bol ne smanjuju nakon tjedan do deset dana, te ako slabost nogu postaje sve izraženija svakako potražite stručnu liječničku pomoć.

Liječenje išijasa

Nažalost, nema čarobnog lijeka protiv išijasa, morat ćete se strpiti i stoički podnijeti tegobe koje on nosi. Svakako će vam bol ometati svakodnevne aktivnosti.

Ukoliko ste prisiljeni ležati, lezite na leđa, na tvrdu podlogu, s jastukom ispod koljena kako biste rasteretili živac. Potpuno mirovanje ne preporučuje se duže od 3 dana. Krećite se koliko možete i ne očekujte oporavak preko noći.

Sami sebi pomozite na način da izbjegavate saginjanje i sjedenje na mekim i niskim površinama. Bolno područje nemojte utopljavati. Najbitnije je da ostanete aktivni što više jer je dokazano da će tako oporavak biti brži nego nakon potpunog mirovanja.

Da prevenirate novi napadaj išijasa, održavajte kondiciju, gipkost te pazite na tjelesnu težinu. To bi trebalo biti dovoljno da se napadaj išijasa ne ponovi.

Foto: Guzel/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU