back to top

Savjeti za poboljšanje probave

Ljudi obično ne vode brigu oko svog probavnog sustava dok se ne suoče s nekim tegobama, no ovisno o tegobama čovjek si sam može pomoći. Najčešće su to bolovi u gornjem dijelu trbuha, osjećaj pečenja, nadutosti i mučnine. Najčešći uzrok tomu je prevelika količina kiseline u želucu, do toga dolazi zbog načina života, na primjer prebrzo jedenje ili jedenje u pogrešno vrijeme.

Kako olakšati simptome

Ne postoji univerzalni lijek, svatko mora sam ustanoviti što je najbolje za njega. Postoje prirodni lijekovi koji sa sigurnošću pomažu. Đumbir je prirodan lijek koji ublažava grčeve, najbolje ga je uzimati u obliku čaja. Đumbirov hladan čaj treba popiti nakon svakog jela. Kim je isto tako prirodni lijek koji se isto tako upotrebljava u obliku čaja.

Mentol u pepermintu će ublažiti bol te će spriječiti plinove. Čim osjetite bol uzmite pepermint ili polako pijte čaj od metvice. No, pripazite ako imate žgaravicu, pepermint može pojačati bolove.

Mjere opreza

Nikada nemojte opteretiti želudac, stoga jedite često i u malim količinama. Nikako nemojte večerati neposredno prije odlaska na spavanje. Ne smijete jesti brzo i pričati tijekom objeda zbog toga što vam zrak koji ulazi sa hranom daje osjećaj nadutosti. Najbolje je da ne pijete i ne pušite dok jedete. Trebalo bi izbjegavati jako začinjenu hranu, jer ona teško pada na želudac.

Bitno je nositi odjeću koja vas neće stezati oko pojasa kako bi se olakšala probava. Pričekajte sat vremena prije ikakvih napornih aktivnosti. Potrebno je obratiti pozornost na težinu. U slučaju da ste predebeli, trebali bi pokušati skinuti koji kilogram kako bi smanjili pritisak na želudac.

Obratite se liječniku

U slučaju da vam ništa od navedenog ne pomogne obratite se svom liječniku. Postoji mogućnost da je problem veći, te je pomoć liječnika nužna. Liječnik će znati u čemu je problem, najvjerojatnije će vas uputiti na daljnje pretrage, te će vam propisati određeni lijek.

U slučaju poteškoća kod probave ili bolova u gornjem dijelu trbuha pokušajte si pomoći prirodnim lijekovima, kao što su čajevi od đumbira, kima ili metvice. Ako i nakon toga osjećate poteškoće najbolje je da se obratite liječniku koji će vam prepisati terapiju koja vam je potrebna.

 Autor: N.K., Foto: Christo/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU