back to top

Savjeti za kupnju rajčica

Kako bi vaša jela bila fina, te imala puni okus bitno je da sastojci koje koristite budu u potpunosti zreli i sočni. Jedna od glavnih sastojaka u većini jela je i rajčica. Prilikom kupnje rajčice važno je znati prepoznati zrelu i sočnu rajčicu, kako bi vaša jela imala puni okus. Kako prepoznati zrelu rajčicu, donosimo u nastavku.

Ako redovito konzumirate rajčicu, obogaćujete svoj organizam natrijem, željezom, kalijem i magnezijem. Rajčica je bogata velikim količinama B kompleksa, kao i vitaminom C. Većina povrća, kao i voća se bere u potpunosti nezrela, kako ne bi propala za vrijeme transporta i distribucije do mjesta trgovine. Kada povrće i voće stigne na svoje odredište, često ga se kemijski tretira, kako bi se ubrzali prirodni procesi sazrijevanja. Stoga je od velike važnosti znati prepoznati kvalitetan plod.

Prilikom kupnje rajčice, važno ju je pomirisati kako bi mogli točnije otkriti njenu zrelost. Miris je bolji pokazatelj stanja rajčice, od njenog izgleda. Prilikom mirisanja rajčice koncentrirajte se na peteljku rajčice i duboko udahnite. Ako je miris jak, znači da je plod zreo, a ako plod nema mirisa, znači da je rajčica u potpunosti umjetna.

Nikada nemojte kupovati plodove povrća koje ne možete osobno dotaknuti. Isto tako izbjegavajte rajčice koje su pakirane u plastične kutije, u kojima ne možete dotaknuti rajčicu. Osim što u takvim pakiranjima ne možete dotaknuti rajčicu, ne možete je niti pogledati, a niti pomirisati.

Kakve nijanse je kora rajčice, puno vam govori o rajčici. Rajčica koja ima tamnu crvenu boju kore, te koja nema ogrebotine, je svježa rajčica. Ako je rajčica svijetle boje, znači da je nezrela, te da joj okus neće biti obećavajući. Isto tako, obvezno izbjegavajte plodove rajčica koji su puni mrlja na kori, jer znači da je rajčica počela truliti.

  Zdrava zamjena za kavu

Prilikom kupnje važno je da rajčicu opipate kako bi provjerili njezinu zrelost. Zrela rajčica treba biti dovoljno čvrsta da je možete stisnuti, ali isto tako se prilikom stiskanja ne smije uništiti. Rajčica ne smije biti pretvrda za jelo, ali ne smije biti niti premekana, jer znači da će se brzo pokvariti. Kada kupite rajčicu, čuvajte ju na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku.

Foto: Goran Bogicevic/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU