back to top

Savjeti za masažu stopala

Iako su često zanemaren dio tijela, kojeg njegujemo tek nužno koliko treba, a pogotovo u zimskom periodu, kada nisu izložene pogledima, u mnogim dijelovima svijeta žensko stopalo je simbol plodnosti. Čak prema legendi žene svoju moć rađanja crpe iz dodira s tlom. Masaža stopala pruža veliki užitak, ali i velike zdravstvene dobrobiti.

Dobra masaža stopala korisna je i tijelu i umu zbog sljedećih razloga:

– povećava razinu oksitocina, hormona koji ispunjava toplinom i omamljenošću (to je isti onaj hormon kojeg luči majčin mozak dok doji dijete),

– potiče uzbuđenje jer se u stopalu nalaze tzv. seksualni živci,

– stimulira limfnu drenažu i potiče izbacivanje otpadnih tvari iz vašeg organizma.

Kako masirati stopala

Najbolje bi bilo prvo namočiti stopala u toploj vodi, ostaviti ih desetak minuta, a zatim ih istrljati toplim ručnikom kako bi se stvorio osjećaj ugode. Najbolje bi bilo koristiti losion od lavande jer on djeluje smirujuće, no možete koristiti i losione drugih mirisa, ovisno o svojim preferencijama.

Izmasirajte cijelo stopalo. U refleksologiji se stopalo smatra metaforom cijelog tijela; palac je gornji dio glave, a osjetljivo područje pri korijenu prstiju je vrat. Unutarnji dio tabana je trbuh, a vanjski kralježnica. Ako je neko područje bolno, malo ga duže masirajte kako biste potaknuli dobre vibracije.

Nakon što se izmasirali cijelo stopalo, polako krenite prema gornjem dijelu noge. U gležnjevima se gomila napetost, zato pasivno savijajte nogu u zglobu kako biste ga opustili. Počnite od pete i gurajte prema potkoljenici. Povucite prema dolje i obradite cijeli zglob. Tabane masirajte čvrstim pritiskom palaca. Polagano i duboko masirajte, obuhvatite i područje između prstiju.

Masirajte i listove jer budući da su oni kao i stopala najudaljeniji od srca, teško im je osloboditi se otpadnih tvari kroz limfu.  Listove ćete najbolje izmasirati ako ih dobro protrljate kružnim pokretima i čvrsto pritiskate (ne lagano jer će to izazvati škakljanje, kao i kod stopala).

  Intimna higijena kod žena

Nakon što završite s listovima, vaša masaža stopala je završena. Naravno, masaža će biti još bolja ako vas netko drugi izmasira jer se tada samo morate prepustiti užitku i to je sve. Iza dobre masaže, imat ćete kvalitetan san i sigurno ćete poželjeti ponoviti ovaj postupak vrlo skoro!

Foto: kurhan/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU