back to top

Seksualni odgoj djece

Za mlade nikako nije dobro da uče kako je spolni odnos nešto sramotno i štetno, te ako ih se o spolnom odnosu krivo uči ili ta tema postane tabu tema, oni mogu postati žrtve seksualnog zlostavljanja, čega se zapravo boji svaki roditelj.

Seksualno obrazovanje je nažalost na niskom nivou, te djeca samo uče osnove spolnog odnosa, tako da dobivaju samo osnovne informacije. Pa čak i ona predavanja u kojima se govori o spolnom odnosu i kontracepciji, su prihvaćena s puno srama i šutnje.

Seksualno zlostavljanje nažalost nije rijetka pojava, te predstavlja puno veći problem nego što mnogi misle. Ako je dijete doživjelo seksualnu traumu, ono će sigurno kasnije u životu imati loše razvijeno seksualno zdravlje.

Mnogi mladi koji su iskusili seksualno zlostavljanje su o tome šutjeli, zbog čega se javio rezultat dobivanja djeteta u ranim godinama ili zaraženost spolno prenosivim bolestima. To se javlja zato što se spolno zlostavljani ljudi srame priznati zlostavljanje ili se osjećaju odgovornima i krivima za ono što im se dogodilo.

Kako bi bili kao roditelj sigurni da ste djetetu dobro objasnili seksualni odnos, dijete mora shvatiti da se spolni odnos nikada ne smije dogoditi protiv njegove volje, te ako do toga dođe, treba razgovarati s odraslom osobom bez imalo srama.

S obzirom na to da je puno djece nažalost izloženo seksualnom nasilju, seksualno obrazovanje je za njih nešto najgore što postoji. Tada se djeca uglavnom plaše kako ne bi ostvarila seksualni odnos prerano. To je naravno potpuno krivi pristup.

O spolnim odnosima treba predavati na pozitivan način, kako bi se djeca mogla naučiti da se mogu liječiti ako se zaraze, kako bi ih se osvijestilo da postoje spolne bolesti, te kako bi znala da mogu imati kvalitetan spolni život i nakon bolesti.

  Zašto bebe plaču

Isto tako što se tiče prerane trudnoće, djecu treba naučiti kako nije smak svijeta ukoliko do trudnoće dođe, kao što i nije uništen život ako se odluči ostaviti i roditi dijete.

Foto: CREATISTA/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU