back to top

Simptomi hepatitisa C

Sigurno vam nije svejedno kada čujete da netko ima hepatitis C, vjerojatno to povezujete s bolešću jetre. Zastrašuje podatak da se zapravo od hepatitisa C ne može u potpunosti izliječiti jer se radi o virusu.

U Hrvatskoj se godišnje registrira oko 130 novih slučajeva hepatitisa C, ali taj broj može biti i veći jer je klinički tijek bolesti često s oskudnim simptomima i prolazi nezamijećeno. Hepatitis C je češći u muškaraca, a najčešće pogađa one od 20 do 39 godina života.

Prenošenje hepatitisa C

Virus se prenosi najčešće izravnim kontaktom s krvlju i izlučevinama oboljelog. Prije uvođenja obveznog testiranja krvi na virusne biljege, bio je moguć prijenos virusa transfuzijom zaražene krvi.

Riziku su izložene i osobe profesionalno vezane uz poslove s krvlju i tjelesnim izlučevinama, kao što su zdravstveni radnici, osobito na odjelima za dijalizu. Tetovaža ili piercing u nesterilnim uvjetima također mogu nositi rizik od zaraze.

Jedan od najvažnijih putova prijenosa je korištenje zajedničkih šprica i igala u intravenskih ovisnika o drogama. Prijenos virusa moguć je i seksualnim odnosom, ali je takav način zaraze rijedak, čak i u promiskuitetnih osoba. Moguć je prijenos virusa s majke na dijete u trudnoći. Virus se neće prenijeti uobičajenim društvenim kontaktom.

Simptomi hepatitisa C

U oko 25% akutnih bolesnika pojavljuje se žutica, a u manje od 30% klinički se utvrđuje povećanje jetre. Specifičnost hepatitisa C je da se u najmanje 80% oboljelih razvije kronično oštećenje jetre, a razlikuju se tri klinička oblika.

Svaki četvrti bolesnik s kroničnim hepatitisom C ima normalne jetrene nalaze i zaraza se otkrije posve slučajno, na sistematskom pregledu ili pri davanju krvi. Bolesnici nemaju tegoba i smatra se da je prognoza dobra. U slučaju blagog kroničnog hepatitisa bolesnici imaju malo povišene vrijednosti jetrenih testova, obično nemaju specifičnih simptoma, ali se mogu tužiti na umor.

  Prijelom gležnja

Umjereni i teški hepatitis razvija se u oko 25% kroničnih bolesnika pri čemu se bolesnici mogu osim na umor tužiti i na mučninu, anoreksiju, bolove u trbuhu, depresiju te poteškoće pri koncentraciji.

U više od 20% bolesnika s kroničnim hepatitisom razvija se ciroza jetre nakon otprilike 20 godina od primarne infekcije. Nije lijep podatak da je upravo hepatitis C nakon kroničnog alkoholizma, drugi po učestalosti uzrok insuficijencije jetre i razlog za transplantaciju jetre.

Liječenje

U kroničnih bolesnika provodi se antivirusno liječenje. Zbog svih navedenih mogućih dugoročnih komplikacija, važne su sve mjere kojima se može spriječiti zaražavanje. Za hepatitis C ne postoji djelotvorno cjepivo.

Zaražene osobe moraju usvojiti način življenja koji omogućuje nošenje s bolešću, a oni nezaraženi trebaju biti educirani o mogućim načinima prijenosa. Za zaražene je jako bitno da se klone alkohola!

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU