back to top

Smeđa riža za zdravlje

Zamijenivši bijelu rižu smeđom mogli biste pomoći ukućanima da bolje spavaju i pobijediti dvije uobičajene dječje boljke – zatvor i astmu.

Ona je savršena pratiteljica različitim jelima s curryjem i chilijem, te pirjanim jelima, no zavisno od vrste koju poslužite, pridonijet ćete većoj ili manjoj hranjivoj vrijednosti obroka.

Postupak kojim se smeđa riža pretvara u bijelu odstranjuje vitamine, minerale i vlakna, ostavljajući za sobom zrno s malenom količinom hranjivih sastojaka. Ako bijelu rižu zamijenite smeđom, značajno ćete u organizmu poboljšati unos vlakana, vitamina B1 i minerala kao što su magnezij, fosfor, bakar i mangan.

Ako svoju djecu navečer nahranite smeđom rižom, pomoći ćete im da bolje spavaju. Ugljikohidrati bogati škrobom u smeđoj riži pomažu u povećanju razini serotonina u mozgu, kemikalije koja regulira spavanje. Smeđa riža ima i niži glikemijski indeks (GI) nego bijela, pa održava razinu šećera u krvi stabilnom na duže vrijeme. To će spriječiti da se djeca bude usred noći zbog gladi, posebno ako je između večere i odlaska na počinak prošlo mnogo vremena. Osim toga, smeđa je riža bogata magnezijem koji, ako ga se unosi u organizam u dovoljnim količinama, opušta mišiće i smanjuje stres, pomažući tinejdžerima, zabrinutim zbog predstojećih ispita, da noć ne provedu budni.

Smeđa riža sadrži netopiva vlakna, pa pomaže pri sprječavanju zatvora, uobičajenog problema kod male djece, često prouzročenog nedovoljnim unosom tekućine ili vlakana. Netopiva vlakna upijaju vodu, povećavajući obujam i omekšavajući stolicu. To znači da će stolica lakše proći kroz crijeva, pa se vaše dijete neće morati napinjati kada ode obaviti veliku nuždu. Imajte na umu da će vaše dijete ako bijelu rižu zamijeni smeđom, morati piti više tekućine.

Magnezij koji je dobro zastupljen u smeđoj riži, može pomoći pri sprječavanju ili smanjivanju simptoma astme. Nekoliko je studija pokazalo da astmatičari imaju loš unos magnezija, minerala koji otpušta glatke bronhijalne mišiće u plućima, olakšavajući disanje.

  Koštice lubenice kao lijek

Ako djecu pošaljete u školu spakiravši im za ručak salatu od smeđe riže, poslije podne bi mogli imati više energije. Smeđa riža sadrži mangan, element u tragovima, i vitamin B1, a obje te hranjive tvari pomažu oslobađanju energije iz hrane.

Cjelovite žitarice, poput smeđe riže, dugoročno povoljno utječu na zdravlje, između ostalog na smanjenje opasnosti od srčanih oboljenja, raka, gojaznosti i dijabetesa.

Smeđa riža ima puno prednosti, zato je brzo uvrstite na vaš tjedni meni. Barem za jedan ručak. Osim svojih blagosti, smeđa riža izgleda neobično na tanjuru, pa će vaši ukućani biti oduševljeni promjenom.

Foto: Giuseppe Parisi/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU