back to top

Spavanje u trudnoći

noge na povišenom

Sa zadnjim tromjesečjem trudnoće dolaze i problemi vezani za spavanje. U tim danima trudnice se najčešće samo premještaju u krevetu iz jedne poze u drugu, sve dok ne nađu odgovarajuću, u kojoj će moći spavati. Više je razloga zbog kojih je spavanje u ovim zadnjim mjesecima otežano, a kako bi si maksimalno olakšali savjetuje se da isprobate određene poze.

U trudnoći se događaju razne promjene koje trpi tijelo žene, a sve te promjene često remete ritam spavanja, pa čak i kod onih žena koje inače nemaju problema sa spavanjem, kao niti s mirnim snom.

Najčešći razlozi za ometanje sna u trudnoći su žgaravica, veliki trbuh, nesanica, bolovi u leđima i kratki dah. To su simptomi na koje ni jedna trudnica nažalost ne može utjecati i koji otežavaju zadnje tromjesečje.

Kako bi pokušali olakšati spavanje savjetuje se da isprobate spavanje na strani, najviše na lijevom boku. Spavanje u ovoj pozi će povećati količinu krvi, kao i hranjive materije koje trebaju stići do vaše bebe.

Kada legnete na bok savijte noge u koljenima i stavite jastuk među njih. Osim među koljena, jastuk možete staviti i ispod trbuha, a u slučaju da vas muči žgaravica, gornji dio tijela podignite tako da jastuke postavite ispod leđa, podižući gornji dio tijela.

Ako vam i nije najudobniji položaj, nažalost bolji ne postoji pa ćete se morati naviknuti na njega. Rotirajte se za vrijeme spavanja koliko god puta želite, sve dok ne pronađete odgovarajući položaj.

U svakom slučaju u vrijeme trudnoće nikako se ne preporučuje spavanje na leđima, jer spavanje na leđima izaziva problema s disanjem, hemeroide, smanjen dotok krvi u srce, bolove u leđima, probleme s probavom, nizak krvni tlak i smanjen dotok krvi vašoj bebi. Do svih tih problema dolazi zbog pritiska do kojeg dolazi kada vam trbuh sjedne na krvne žile i crijeva.

  Kako smršaviti bez vježbanja

Spavanje na trbuhu je naravno u potpunosti nemoguće, a razlog nije niti potrebno objašnjavati. Fizički je nemoguće da trudnica spava na trbuhu svih devet mjeseci koliko njezino tijelo prolazi kroz razne promjene.

Autor: A.Z., Foto: Venus Angel/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU