back to top

Štetnost UV-zraka

Već i vrapci na grani su čuli o štetnosti izlaganja prejakom suncu zbog UV zračenja. No, koja su zapravo djelovanja UV- zraka kad ih se smatra tako štetnima? Kada se koža izloži djelovanju UV-zraka najprije se može opaziti trenutačno tamnjenje i brza promjena boje kože.

Vjeruje se da je to posljedica melaninskog pigmenta koji je već na raspolaganju u epidermisu. Takva se boja pripisuje djelovanju UVA-zraka, privremena je i blijedi za 3 do 36 sati nakon izlaganja. UVB- zrake su te koje stimuliraju melanocite, stanice koje proizvode kožni pigment melanin, koji se potom raspoređuje po koži i prenosi do površinskog sloja.

Za taj proces potrebno je nekoliko dana, a rezultat je “naknadno tamnjenje” i boja kože traje nekoliko tjedana ili čak i duže. Tamnjenje kože zapravo je povećavanje prirodne obrane kože. Osim toga, izlaganje UVB- zračenju povećava broj stanica kože, površinski rožnati sloj postaje zadebljan i tvrđi te apsorbira veći dio kratkih UVB- zraka.

UVB- zrake uglavnom su odgovorne za kožne opekline koje nastaju nakon prenaglog i predugog izlaganja kože suncu. Na težinu nastajanja opeklina djeluje niz čimbenika (kvaliteta kože, trajanje izlaganja suncu, vlaga u zraku).

UV- zrake uzrok su prijevremenog starenja kože i pojavi bora. U osoba koje su stalno izložene suncu koža vremenom postaje slabo elastična, gruba i tvrda, s dubokim borama. UV- zrake imaju neospornu ulogu u nastanku tumora kože.

Stoga i iz tog razloga je potrebno izbjegavati dugo izlaganje suncu i boravak na jakom suncu. UV-zračenje može uzrokovati bolno privremeno oštećenje rožnice i očne spojnice. Bolest se razvija 2 do 24 sata nakon izlaganja suncu.

Različiti lijekovi pa i sredstva koja se mogu kupiti bez recepta, preparati za higijenu ili kozmetička sredstva mogu povećati osjetljivost kože na UV-zračenje. To može rezultirati fotoosjetljivošću te se na pojedinim mjestima može pojaviti eritem. Reakcija se može pojaviti i nakon oralnog uzimanja sredstava ili lokalne primjene.

  Kako sakriti umor

Ako se već izlažete UV-zrakama ne zaboravite svakih par sati iznova nanositi sredstva sa zaštitnim faktorom te pijte puno tekućine jer UV-zrake nemilosrdno isušuju kožu!

Foto: Mayer George/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU