Što uzrokuje prehladu

Prehlada je najčešća tegoba kojoj i više puta tijekom godine podlegnemo. Srećom, traje samo dva do tri dana i onda u potpunosti prolazi.

Ovo su neke stvari koje uzrokuju prehladu, ali i neke općenite koje bi trebali znati o toj zdravstvenoj tegobi.

1. Ne možete dobiti prehladu ako ste vani po hladnom vremenu

Mit da se možete prehladiti ako vam je hladno, ako se usudite izaći na kišu bez kišobrana ili izaći van mokre kose je teško iskorijeniti. Prava je istina da prehlade izazivaju virusi koji se prenose s jedne osobe na drugu dodirivanjem predmeta zaraženog virusom, a zatim doticanjem vlastitog oka, nosa ili usta. Znate li koji je najlakši način da uhvatite prehladu? Rukujte se s nekim, a zatim tu ruku prinesite licu.

2. Lijekovi za prehladu mogu biti štetni za djecu mlađu od dvije godine

Nakon što je ponovno ispitala neškodljivost dječjih lijekova za kašalj i prehladu, američka Uprava za hranu i lijekove ustvrdila je da se te lijekove ne bi smjelo davati djeci mlađoj od dvije godine. Kao prvo, granica sigurnosti doze, čak i za lijekove namijenjene bebama, toliko uska da ti pripravci jednostavno nisu sigurni. Mogli bi prouzrokovati nehotično predoziranje i izazvati smetnje srčanoga električnog sustava, što bi pak moglo imati za posljedicu nepravilne srčane otkucaje i promjene u krvnom tlaku. Trebalo bi se podrazumijevati da davanje djeci pripravaka za prehladu namijenjenih odraslima može biti opasno. Uvijek je bolje liječiti specifične probleme koje ima dijete.

3. Uzimanje vitamina C ne sprečava prehladu

Uzimanjem dnevne doze vitamina C vjerojatno se nećete uspješno zaštititi od prehlade. Do tog su otkrića došli znanstvenici čije analize pokazuju da vitamin C slabo pomaže u sprječavanju prehlade, odnosno smanjivanju njezina trajanja ili težine. Međutim, otkriveno je i da osobe izložene razdobljima visokog stresa imaju 50 posto manju vjerojatnost da dobiju prehladu ako svaki dan uzimaju dozu vitamina C.  Što se tiče nas ostalih, ako se uzima u prevelikim količinama vitamin C može biti i štetan, ali samo ako ga se tako konzumira tijekom duljega razdoblja.

  Prijelom gležnja

Foto: Fer Gregory/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU