Što uzrokuje stalni umor

U zadnje vrijeme se osjećate umornu, a ne znate koji je razlog tome jer dovoljno spavate i trenutno ne proživljavate nikakve stresove u životu? Ako se prepoznajete u sljedećim rečenicama možda patite od kroničnog ili stalnog umora.

Sindrom stalnog umora je sindrom kojega karakteriziraju umor i različiti pridruženi fizički, konstitucionalni i neuropsihološki simptomi. Od ovog sindroma čak dva puta više pate žene nego muškarci, i to u dobi od 25 do 45 godina života.

Sam osjećaj umora je normalna reakcija na povećan tjelesni napor, emocionalni stres, a može biti i posljedica kronične bolesti, no u rijetkim situacijama i nespecifični simptom tjelesnih ili psihičkih poremećaja. Važno je naglasiti da sindrom kroničnog umora ne nestaje nakon što se odmorite ili naspavate jer je on najčešće povezan s imunosnim poremećajem i depresijom.

Dominantni simptom ovakvoga stanja je osjećaj nedostatka energije i želje za aktivnošću. Ako se osoba osjeća odmorno ujutro, a tijekom dana se umor naglo pojačava, u pitanju može biti neprepoznati patološki proces ili bolest.

Ako se osjećaj umora pojavljuje već ujutro i nepromijenjen ostaje tijekom dana, osoba može patiti od neprepoznate depresije. Umor može biti povezan i s dosadom, osjećajem nesreće i beznađa, razočaranjem, kroničnim poremećajem spavanja.

Upravo zbog toga jer je umor tako čest i običan simptom koji može biti uzrokovan različitim čimbenicima, njegova se ozbiljnost može i previdjeti. U traženju uzroka može se uzeti u obzir i neprepoznata anemija, šećerna bolest, kronične bakterijske infekcije, lijekovi koji djeluju na pažnju, poremećaj funkcije štitnjače, neodgovarajuća prehrana, anksioznost.

Za kronični umor nema izravnog odgovarajućeg lijeka. Bolesnici mogu postati ljuti ili frustrirani ukoliko se ne vjeruje njihovim tegobama. Nasreću, sindrom ne pokazuje tendenciju progresije i bolesnici se postupno oporavljaju.

Pomoći mogu promjene u načinu života ili zdrave životne navike, kao što su organizacija i sadržaj posla, provođenje slobodnog vremena u odmaku od svakodnevnice te redovita tjelesna aktivnost uz odgovarajući odmor.

Ne treba uzimati stimulanse, problem se tako sigurno neće riješiti, situacija će se samo zamagliti, a možete se i naviknuti na lijekove, a ta navika vrlo lako prelazi u ovisnost. Potrebno je pronaći najbolji način bez dodatnog ugrožavanja vlastitog zdravlja.

Foto: vita khorzhevsk/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU