back to top

Tamnjenje u solariju

Želite biti preplanuli tijekom cijele godine i rješenje ste pronašli u odlascima u solarij? Vjerojatno znate da solarij ima svoje loše strane, stoga ako ste se već odlučili podvrgnuti solarij-tretmanima, nemojte zaboraviti poduzeti određene mjere opreza.

Nikada ne pretjerujte s boravcima u solarij i nemojte da vaše izlaganje traje više od par minuta tjedno, ne dnevno! Solariji koriste UVA- zračenje koje uzrokuje prerano starenje kože. Štetnost zračenja u solarijima ovisi o tome koliko se često i koliko dugo koriste.

Prečest odlazak u solarije može kožu učiniti izuzetno krhkom i osjetljivom. Koža potamnjela u solariju ne jamči vam da na suncu nećete izgorjeti. Koža će biti tamnija i malo otpornija na prirodno sunčanje, ali je preplanulost koju daje svjetlo u solariju ograničena samo na gornji sloj kože. Zato se, bez obzira na pripremu u solariju, suncu izlažite postupno i koristite kremu sa zaštitnim faktorom, bez obzira što ste bili u solariju.

Osobe koje su svijetle puti i ne mogu potamnjeti na suncu, neće preplanulu boju steći ni u solariju! Stoga je za njih odlazak u solarije doslovno bacanje novaca jer niti će dobiti željenu preplanulost, niti će se pripremiti na izlaganje suncu.

U solariju je važno da pravilno zaštitite oči jer neadekvatna zaštita može uzrokovati očnu mrenu, baš kao i izlaganje UV-zrakama na prirodnom suncu, a bez naočala.

Što se tiče vrsta solarija, reklamiraju se eko solariji kao zdravije i s manje štetnih utjecaja i zračenja, no to nije dokazano, tako da je moguće da se radi tek o marketinškom triku, a da je tzv. eko-solarij jednak onome običnome.

Stoga neka takva reklama ne utječe na vaš izbor, više gledajte kako je solarij održavan i jesu li higijenski uvjeti na razini jer je to važno s obzirom da gotovo bez odjeće ulazite u njega.

Svakako solariji nisu nešto preporučljivo, ali ako ste već odabrali takav način osunčavanja, nemojte pretjerivati, jer nije ni zdravo, a nije ni lijepo kada netko izgleda previše preplanulo. Osim lijepog izgleda i tamnije nijanse kože, važno je da pazite na zdravlje i ne pretjerujete sa tamnjenjem.

Foto: Roman Mahmutoff/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU