back to top

Tegobe s rodnicom

Tegobe s rodnicom se javljaju kod većine žena i mogu izazivati ozbiljne bolove.

Rodnica je dio ženskog reproduktivnog sustava i povezuje vrat maternice (ulaz u maternicu) sa stidnicom, kožnim naborima koji zatvaraju otvore mokraćne cijevi i rodnice. Ovaj prolaz, sastavljen od rastezljivih mišićnih stijenki, podmazuje se vlastitim izlučevinama i sluzi koju proizvode žlijezde vrata maternice.

Rodnica se čisti sama. Istjecanjem izlučevina ili iscjetkom izbacuju se mrtve stanice i druge tvari. Količina i izgled iscjetka iz rodnice razlikuje se u različitima fazama menstrualnog ciklusa, ali gotovo je uvijek prisutan. Fiziološka sluz iz rodnice je bistra ili bjelkasta.

Vaginitis je opći pojam koji označava upalu rodnice. Gljivice izazivaju gljivične infekcije, koje su najčešći oblik poremećaja. Druge infekcije rodnice su bakterijska vaginoza i spolno prenosive bolesti, primjerice gonoreja, trihomonijaza i klamidija Svrbež, nadraženost, abnormalni iscjedak i upala mogu pratiti te poremećaje. Infekcije rodnice vrlo su česte i mogu se izliječiti.

Bakterijska vaginoza često se javlja u reproduktivnoj dobi. Iz nepoznatih razloga može se promijeniti ravnoteža prirodnih bakterija rodnice, što omogućava prevlast bakterija koje uzrokuju bolest. Glavni znak tog oboljenja je iscjedak ribljeg mirisa ali u mnogih žena ovu infekciju ne prate simptomi, a to isto vrijedi za klamidiju i gonoreju. Da biste se sami zaštitili, trebate redovito odlaziti na ginekološki pregled. I razmnožavanje gljivičnih stanica može narušit kemijsku ravnotežu rodnice. Posljedica toga je gljivična infekcija rodnice koju obilježava svrbež i bolna osjetljivost te bijeli sirasti iscjedak.

Tegobe s rodnicom
Tegobe s rodnicom

Do gljivične infekcije češće dolazi u žena s dijabetesom, onih koje uzimaju pilule za sprečavanje začeća ili antibiotike te trudnica, no procjenjuje se da 75 posto žena jednom u životu ima najmanje jednu gljivičnu infekciju. U mnogih žena gljivične se infekcije ponavljaju najčešće u dobi od 16 do 35 godina. Gljivične infekcije rodnice mogu izazvati bolove tijekom mokrenja ili snošaja ili oboje.

Infekcije rodnice uglavnom nisu teške; ali dok gljivične infekcije rodnice prvenstveno izazivaju neugodu i smetnju, za spolno prenosive bolesti poput gonoreje i klamidije pokazalo se da postoji veza s povećanom opasnošću od nastanka upale zdjelice ili drugih komplikacija. Zbog blizine stidnice i rodnice, vulvitis često prati vaginitis i upalu obično izazivaju isti mikroorganizmi.

Rak rodnice, koji je odgovoran za samo 2 posto svih ginekoloških karcinoma, javlja se prvenstveno u žena starijih od 50 godina. Težina raka rodnice ovisi o obliku i položaju raka. Različiti oblici raka obuhvaćaju rak pločastih stanica i adenokarcinom bistrih stanica. Kad se rak pojavi na radnici, može se širiti na okolna tkiva, uključujući mokraćni mjehur, zadnje crijevo, stidnicu i stidnu kost.

Nevoljno stezanje donjih mišića rodnice naziva se vaginizam. Vaginizam je psihološki poremećaj povezan sa spolnim ponašanjem. Grčenje mišića može biti bolno i utječe na prodor penisa ili umetanje drugih predmeta npr. spekuluma ili tampona. Žene koje boluju od ovog poremećaja obično se boje snošaja i povezuju ga s bolovima.

Simptomi

  • upala i svrbež stidnice; možda imate vulvitis
  • koža vulve je zadebljana i prekrivena bijelim mrljama; to može ukazivati na bolest koja se zove lichen sclerosis ili rak vulve – obratite se liječniku radi dijagnoze
  • pojačani iscjedak iz rodnice neugodna mirisa i osjećaj pečenja, svrbeža te bolovi – možda imate upalu rodnice
  • bili ste izloženi spolnom ili psihološkom zlostavljanju i doživjeli ste mišićno stezanje kod pokušaja prodiranja u rodnicu – možda imate vaginizam
  • nezdravi iscjedak, krvarenje i/ili tvrda izraslina na bilo kojem dijelu rodnice – možda imate rak rodnice

Obratite se liječniku

  • ako krvarenje nije izazvano mjesečnicom. Ako uzimate oralna kontracepcijska sredstva, to može biti samo krvarenje izazvano naglim relativnim porastom hormona. Inače može se raditi o disfunkcijskom krvarenju iz maternice.  Ako ste trudni, postoji mogućnost komplikacija u trudnoći. Krvarenje u postmenopauzi katkad ukazuje na rak maternice.
  • ako osjećate bolove u donjem dijelu trbuha, imate povišenu temperaturu, poremećaje mjesečnice, abnormalni iscjedak i/ili bolni snošaj. Možda imate infekciju zdjelice.
  • ako rabite tampone, dijafragmu ili kontracepcijske spužvice, a dođe do povišenja temperature ili osipa. Možda imate sindrom toksičnog šoka.

Uzroci

Bakterijsku vaginozu najčešće izaziva Gardnerella vaginalis ili Mobiluncus koja prevladava u vaginalnoj flori, ali i nekoliko drugih bakterija također može uzrokovati bolest. Stres ili novi spolni partner mogu izazvati promjenu flore rodnice te povećati vjerojatnost razvoja infekcije.
Gljivične infekcije rodnice izazvane su jednim od četiriju oblika gljivice Candida. Gotovo 80 posto gljivičnih infekcija rodnice izazvano je razmnožavanjem Candida albicans. Taj nekontrolirani rast može biti izazvan značajnom promjenom u prehrani ili primjenom kortikosteroida ili antibiotika propisanih za liječenje druge bolesti.

Vulvitis može izazvati kemijska nadraženost ili alergijska reakcija na proizvode npr. sapune ili sredstva za tuširanje. Virusna, bakterijska ili gljivična infekcija, snižavanje razina estrogena u žena u menopauzi ili rak, također mogu dovesti do te bolesti.

Vaginizam ima psihološke korijene. Javlja se najčešće nakon spolnog traumatičnog iskustva primjerice incesta ili silovanja. Negativni stav prema spolnosti također može izazvati taj poremećaj.

Između četrdesetih i sedamdesetih godina ženama kojima je prijetio spontani pobačaj propisivao se dietilstilbestrol (DES), sintetski estrogen. (Za lijek je kasnije utvrđeno da nije učinkovit u sprečavanju pobačaja.) Mlade žene čije su majke u trudnoći uzimale DES imaju povećanu učestalost adenokarcinoma bistrih stanica.

Liječenje

Liječenje većine poremećaja rodnice, bilo ono konvencionalno ili alternativno, usmjereno je na održavanje pravilne bakterijske ravnoteže i ublažavanje nadraženosti i neugode.

Prevencija

Uravnotežena prehrana uvijek pomaže u održavanju dobrog zdravlja. Čini se da su mnoge žene sklone infekciji rodnice, dok su kod drugih žena infekcije rijetke. Održavanje higijene i primjena kondoma najbolja su zaštita od vaginitisa. Ako sumnjate na infekciju rodnice, nemojte se prati 24 sata prije odlaska liječniku kako ne biste isprali izlučevine koje pomažu dijagnosticirati poremećaj.

Pravi vaginizam izazvan je strahom, a ne tjelesnom abnormalnošću. Ovaj se poremećaj najbolje sprečava zdravim ozračjem u obitelji u kojem se spolnost ne smatra prljavom već se, kad je to prikladno, o njoj govori na otvoren, iskren, činjeničan način. Ako ste doživjeli spolno zlostavljanje ili traumu, trebate potražiti stručnu pomoć.

Liječenje ljekovitim biljem

Uključite u prehranu svježi češnjak (Allium sativum), jer posjeduje antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva te može biti učinkovit u liječenju vaginitisa, uključujući gljivične infekcije rodnice. Svježi oguljeni češanj češnjaka umotan u gazu može se umetnuti u rodnicu za liječenje bakterijskog vaginitisa. Takav umetak mijenja se dva puta na dan.

Ako je simptom vaginitisa svrbež ili blaža nadraženost, za ublažavanje ovih tegoba kupajte se u oparku (infuzu) svježe mišjakinje (Stellaria media’. (Preliti 1 šalicu kipuće vode preko 1 do 2 žličice biljke, ostaviti 5 minuta i zatim ohladiti.) Za ublažavanje upale povezane s vulvitisom i infekcioznim iscjetkom kod bakterijske vaginoze, biljno sredstvo za ispiranje rodnice može pružiti olakšanje.

Za to prelijte 1 šalicu kipuće vode preko 1 do 2 žličice nevena (Calendula officinalis) i ostavite da se namače 10 do 15 minuta. Ostavite da se ohladi prije uporabe čaja kao sredstva za ispiranje rodnice. – (Tegobe s rodnicom)

Tegobe s rodnicom
Tegobe s rodnicom

Homeopatija

Sljedeći lijekovi koje se uzima tri ili četiri puta na dan tijekom jednog ili dva dana mogu se primijeniti kod blažih rodničnih tegoba. Žućkast iscjedak neugodna mirisa praćen jakim pečenjem, oticanjem i bolnom osjetljivošću liječi se s Kreosotum (12c); za svrbež i bijeli ili žuti iscjedak preporuča se Sepia (12c). Pulsatilla (12c) može pomoći u liječenju gustog, kremastog, žutozelenog iscjetka. Ako nema napretka u liječenju, otiđite na pregled homeopatskom liječniku. – (Tegobe s rodnicom)

Mnoge homeopatske smjese za liječenje gljivičnih infekcija rodnice dostupne u slobodnoj prodaji mogu se nabaviti pod zaštićenim imenima u ljekarnama. – (Tegobe s rodnicom)

Prehrana

Ako imate gljivičnu infekciju rodnice, pratite razinu šećera. Ako ste skloni tim infekcijama, uzimanje jogurta koji sadrži aktivne kulture može pomoći u održavanju prirodne bakterijske flore rodnice. – (Tegobe s rodnicom)

Konvencionalna medicina

Za slučajeve vulvitisa ili bakterijske vaginoze u postmenopauzi liječnik može propisati antibiotike ili estrogenske čepiće ili lokalnu kremu za zadebljavanje i podmazivanje rodničnog tkiva. Za druge slučajeve bakterijske vaginoze liječnik će propisati antibiotičku kremu npr. metronidazolsku ili klindamicinsku kremu ili oralni metronidazol. Budući da se infekcija najčešće prenosi s jednog na drugog spolnog partnera, partner se također treba liječiti. – (Tegobe s rodnicom)

Kad liječnik dijagnosticira daje nadraženost rodnice posljedica gljivične infekcije, propisat će antimikotike, npr. nistatin, mikonazol ili klotrimazol u obliku čepića za rodnicu ili lokalne kreme. Ako često imate gljivične infekcije rodnice, možete nabaviti mnoge lijekove dostupne bez recepta. Ovi proizvodi u obliku vaginalnih umetaka, krema ili čepića su klotrimazolski ili mikonazolski lijekovi kao i oni koje propisuje liječnik. – (Tegobe s rodnicom)

Budući daje vaginizam psihološke naravi, stručna psihoterapija, indivudualna i u paru, najbolji je način liječenja. Rak može biti opasan po život. Kad se liječnik upozna s pojedinim slučajem raka rodnice, određuje kombinaciju odgovarajućih liječenja. U ranim fazama bolesti uglavnom se preporuča lokalna kemoterapija i operativni zahvat laserom. – (Tegobe s rodnicom)

Takvo je liječenje usmjereno na očuvanje i održavanje funkcionalne rodnice. No to je moguće samo ako se bolest prepozna na vrijeme. Operacijski zahvat prvenstveno se preporuča kod proširenog tumora. Uznapredovali oblici raka rodnice uglavnom se liječe zračenjem. Rak rodnice najčešće liječi ginekolog-onkolog, specijaliziran za dijagnosticiranje i liječenje raka. – (Tegobe s rodnicom)

Alternativni načini liječenja

Alternativne metode su dodatni načini liječenja koji zajedno s liječenjem koje je propisao liječnik, mogu ubrzati oporavak. – (Tegobe s rodnicom)

Liječenje kod kuće

Uvođenje Lactobacillusa acidophilusa u prehranu pomaže u liječenju gljivičnih infekcija rodnice. Pasta se može spraviti od ohlađenih kapsula koje se mogu nabaviti u trgovinama zdravom hranom. Naspite prašak Lactobacillus acidophilus u dlan ruke i dodajte vode kako biste oblikovali kremastu masu koja se može umetnuti u rodnicu pomoću vaginalnog aplikatora ili prstom. – (Tegobe s rodnicom)

Redovito održavanje spolnih odnosa u žena u postmenopauzi može spriječiti suhoću i stanjivanje stijenki rodnice, što inače povećava vjerojatnost nastanka vaginitisa. Spolna aktivnost potiče protok krvi do tog područja, što održava mekoću tkiva rodnice. Razgovor o psihičkim kočnicama s psihoterapeutom specijaliziranim za spolne poremećaje i tegobe može pomoći osobama koje pate od vaginizma. – (Tegobe s rodnicom)

Uvijek se brišite od naprijed prema straga kako biste izbjegli širenje mikroorganizama prisutnih u izmetu. – (Tegobe s rodnicom)

Dijagnostički postupci

Različite pretrage provode se radi postavljanja dijagnoze vulvitisa. Većina se slučajeva prepoznaje na ginekološkom pregledu zdjelice ali mogu se, ako se sumnja na spolno prenosive bolesti, primijeniti krvne pretrage ili testovi za te bolesti. Ako vulvitis potraje, potrebna mjera opreza je biopsija radi utvrđivanja zloćudnog rasta. – (Tegobe s rodnicom)

Ako se sumnja na vaginizam, liječnik će razmotrivši psihološke čimbenike i s vama porazgovarati o vašem spolnom ponašanju. Ginekološki pregled isključuje mogućnost tjelesnog poremećaja i potvrđuje nevoljno stezanje mišića koji okružuju rodnicu. – (Tegobe s rodnicom)

Dijagnozu tipa mogućeg vaginitisa postavlja se prepoznavanjem mikroorganizma koji je izazvao infekciju. Taj se određuje uzimanjem uzorka iscjetka i pregledom ispod mikroskopa. Kad se postavi dijagnoza gljivične infekcije rodnice, najčešće ćete znati prepoznati simptome ako se ona ponovi. Dijagnoza raka rodnice temelji se uglavnom na temeljitom kolposkopskom pregledu i biopsiji svakog područja sumnjiva izgleda. – (Tegobe s rodnicom)

Način života

Ako imate opetovane infekcije rodnice, prekinite primjenu tampona tijekom šest mjeseci. Isto tako, izbjegavajte spolne odnose dok su prisutni simptomi gljivične infekcije rodnice ili bakterijske vaginoze. – (Tegobe s rodnicom)

Nošenje pamučnih gaćica i izbjegavanje hulahupki i tijesne odjeće pomaže održavati rodnicu hladnom i suhom te se na taj način sprečava nastanak vulvitisa i nekih oblika vaginitisa. – (Tegobe s rodnicom)

DRUGI UPRAVO ČITAJU