Terapija aspirinom

Kad uzimate aspirin kao dopunu preventivnom zdravstvenom programu, aspirin štiti od srčane bolesti, suzbija srčane udare, štiti zdravlje debelog crijeva i još štošta – uz svoju glavnu primjenu, sredstva protiv bolova.

Mnogi se liječnici ne usuđuju reći : “uzimajte ga”, no on nedvojbeno može spasiti život.  U ljekarnama se aspirin nudi i pod generičkim i pod zaštićenim imenom.  Bolje je preferirati generičku vrstu jer je praškasta i često se raspadne, a to je dobro jer se tako lako topi u crijevima.

Aspirin se može kupiti u samo dvije različite doze: običnoj dozi koja iznosi 325 miligrama po tableti, i niskoj dozi, koja se prije nazivala dječjim aspirinom, a koja iznosi 18 miligrama po tableti. Aspirin može biti štetan u djece i tinejdžera jer ga se povezuje sa smrtonosnom bolešću koja se naziva Reyev sindrom.

Ono o čemu je važno voditi brigu u vezi s aspirinom jest to kada ga možemo uzeti i o njegovu se uzimanju svakako posavjetovati s liječnikom. Američko udruženje za srce preporučuje nisku dozu aspirina dnevno:

– za žene starije od 65 godina( ako su koristi veće od rizika)

– za muškarce starije od 45 godina, za sprječavanje srčanog udara.

Ako mislite da imate srčani udar, odmah počnite žvakati aspirin, poslužit će bilo koja doza, a zatim ravno u bolnicu. Kao sredstvo koje sprječava zgrušavanje krvi, aspirin djeluje tako da spriječi stvaranje nakupina trombocita, sićušnih čestica u krvi potrebnih za zgrušavanje, i na taj način razbija ugrušak. Nakon 15 do 20 minuta žvakanja aspirin će početi rastvarati ugrušak, a to je dragocjeno vrijeme.

Američka Zaklada za aspirin preporučuje terapiju aspirinom tijekom kardiovaskularnog napadaja, ako ste izloženi riziku od nastanka srčanog udara, ali ga još niste imali, i ako ste imali srčani udar i želite smanjiti rizik od sljedećeg. Naravno, nemojte početi s aspirinskom terapijom ako je nije odobrio vaš liječnik.

  Promjene na koži

No, nemojte posegnuti za bočicom aspirina ako mislite da imate moždani udar. Pri nekim moždanim udarima, jedno područje mozga biva preplavljeno krvlju, a uzimanjem aspirina mogli biste pojačati krvarenje. Budući da nećete znati koju vrstu moždanog udara imate sve do liječničkog pregleda, nemojte uzimati ništa dok vas ne pregleda liječnik na odjelu hitne medicine.

Koliko god aspirin bio čudesan, nije pogodan za svakoga, a posebice ne za osobe s čirom na želucu, osobito ne za one s perforiranim čirom; jednako tako, mlađima od 18 godina ne bi se smjelo davati aspirin. Imajte na umu da je aspirin lijek koji ima svoje nuspojave poput krvarenja želuca. Osim toga, aspirin može razrijediti krv, zbog čega biste mogli biti podložniji modricama ili krvarenju ako se ozlijedite.

Foto: gosphotodesign/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU