Vitaminska terapija

Vitaminsku terapiju nije poželjno da sami određujemo, jer svaki vitamin je zaseban za sebe, pa prije nego se odlučimo za bilo koji vitamin bilo bi poželjno posavjetovati se s liječnikom jer će on znati koje preventivne kontrole treba napraviti da bi se vidio manjak vitamina u našem organizmu.

Danas se vitamini prodaju  posvuda i u različitim oblicima, šumeće tablete, ampule, kapsule, tablete, praškovi. U nekim slučajevima terapija vitamina ne liječi bolest, već ona pomaže da se bolest lakše podnosi. Često se danas spominju vitamini, minerali, šećeri, masti, te vrijednosti pojedinih namirnica, a to je upravo zbog prevelike raširenosti raznih bolesti.

Od davnina se čovječanstvo liječilo biljkama, ali danas je to u manjoj mjeri, jer brzi tempo života, nepravilna prehrana, stres itd. doprinosi bolestima, pa se nastoji vitaminskom terapijom poboljšati nedostatak vitamina i minerala u organizmu koji se crpe iz biljaka i životinjskog svijeta (riblje ulje).

Upravo iz tih razloga krenulo se za suplementima, znači nadomjestak prehrani, jer prilikom kuhanja gube se i mnoga svojstva namirnica. Mnogi se pitaju da li ima razlike u vitaminima koji se uzimaju iz farmaceutskih proizvoda i onih iz svježeg voća i povrća, a ta dilema je također usavršena i došlo se do zaključka da nema nikakve razlike, jer i jedni i drugi su istog kemijskog sastava i vrše istu funkciju.

Jedina razlika je u tome što naš organizam lakše apsorbira vitamine svježih namirnica, ali opet je to individualno, neki će ljudi teže podnositi voće za probavu, a tablete vitamina neće i obrnuto.

U mikronutrijente spadaju vitamini i mineralne sole, dok u makronutrijente spadaju ugljikohidrati, proteini i masti. To su sve sastojci bez kojih organizam ne bi mogao normalno funkcionirati. Ne treba vjerovati da u organizam treba unijeti što više vitamina, jer i predoziranost istih može loše utjecati na organizam.

Zato savjet od liječnika koji će prepisati točnu dijagnozu uzimanja pojedinih vrsta vitamina, uključiti sportske aktivnosti, biti optimističan, imati pozitivne misli i bit ćete zdraviji i otporniji.

Foto: filmfoto/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU