back to top

Vitaminska terapija

Vitaminsku terapiju nije poželjno da sami određujemo, jer svaki vitamin je zaseban za sebe, pa prije nego se odlučimo za bilo koji vitamin bilo bi poželjno posavjetovati se s liječnikom jer će on znati koje preventivne kontrole treba napraviti da bi se vidio manjak vitamina u našem organizmu.

Danas se vitamini prodaju  posvuda i u različitim oblicima, šumeće tablete, ampule, kapsule, tablete, praškovi. U nekim slučajevima terapija vitamina ne liječi bolest, već ona pomaže da se bolest lakše podnosi. Često se danas spominju vitamini, minerali, šećeri, masti, te vrijednosti pojedinih namirnica, a to je upravo zbog prevelike raširenosti raznih bolesti.

Od davnina se čovječanstvo liječilo biljkama, ali danas je to u manjoj mjeri, jer brzi tempo života, nepravilna prehrana, stres itd. doprinosi bolestima, pa se nastoji vitaminskom terapijom poboljšati nedostatak vitamina i minerala u organizmu koji se crpe iz biljaka i životinjskog svijeta (riblje ulje).

Upravo iz tih razloga krenulo se za suplementima, znači nadomjestak prehrani, jer prilikom kuhanja gube se i mnoga svojstva namirnica. Mnogi se pitaju da li ima razlike u vitaminima koji se uzimaju iz farmaceutskih proizvoda i onih iz svježeg voća i povrća, a ta dilema je također usavršena i došlo se do zaključka da nema nikakve razlike, jer i jedni i drugi su istog kemijskog sastava i vrše istu funkciju.

Jedina razlika je u tome što naš organizam lakše apsorbira vitamine svježih namirnica, ali opet je to individualno, neki će ljudi teže podnositi voće za probavu, a tablete vitamina neće i obrnuto.

U mikronutrijente spadaju vitamini i mineralne sole, dok u makronutrijente spadaju ugljikohidrati, proteini i masti. To su sve sastojci bez kojih organizam ne bi mogao normalno funkcionirati. Ne treba vjerovati da u organizam treba unijeti što više vitamina, jer i predoziranost istih može loše utjecati na organizam.

Zato savjet od liječnika koji će prepisati točnu dijagnozu uzimanja pojedinih vrsta vitamina, uključiti sportske aktivnosti, biti optimističan, imati pozitivne misli i bit ćete zdraviji i otporniji.

Foto: filmfoto/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma