back to top

Tijesta za kolače

Za bilo koju poslasticu potrebno je napraviti tijesto. Taj postupak nam često zadaje probleme pa ako ne napravimo dobro tijesto, ni kolač neće ispasti onako kako bi trebao. Nemojte očekivati da će vam zahtjevna tijesta kao što je prhko tijesto ispasti od prve baš kako treba, jer je kao i za sve drugo, potrebno steći rutinu. S vremenom ćete ispraviti početničke greške i raditi tijesto kao od šale.
Evo nekoliko savjeta koji će vam sigurno pritom pomoći.

Tijesto uvijek morate staviti u već dobro zagrijanu pećnicu. Nemojte nikada žuriti pa tijesto staviti u mlaku, još nedovoljno ugrijanu pećnicu. Nemojte pećnicu otvarati prije polovice vremena naznačenog za pečenje. Ako je otvarate ranije, tijesto će se spustiti.

Tijesto prije stavljanja u pećnicu treba izvaljati, a to se obično radi valjkom za tijesto. Ako ga pak nemate, tijesto možete razvaljati i okruglom bocom. Napunite je hladnom vodom i valjajte do mile volje.

Dizano tijesto

Najčešći problem s dizanim tijestom je kad se ono ne želi dignuti ili se ne digne dovoljno. Postoji rješenje. Tada umijesite u njega malo praška za pecivo i odmah stavite peći. Kalup za pečenje ne smije se napuniti do vrha. Ostavite prostora tijestu da može “narasti”.

Ako u dizanom tijestu koje se peče na tavici ima previše šećera, pri prženju će naglo pocrnjeti, a ako ima previše masnoće, upijat će ulje u kojem se prži.

Prhko tijesto

Da bi vam prhko tijesto postalo rahlije, stavite malo kiselog vrhnja i ruma u njega. Ako se pak mrvi, što je dosta često, dodajte mu malo octa i sve je spašeno. Umijašeno prhko tijesto valja ostaviti pokriveno na hladnu mjestu ili u hladnjaku oko jedan sat. Tako se neće skupljati pri pečenju.

  Krem juha od graška

Tijesto za savijače

Ako ste sami radili tijesto za savijaču, pokrijte ga toplom krpom i ostavite da se odmori oko pola sata. Pritom pripazite da sva vrata i prozori budu zatvoreni, jer će propuh isušiti tijesto. Kod razvlačenja takvog tijesta, uvijek počnite razvlačiti od sredine prema krajevima. Nemojte razvlačiti prstima, već šakom. Naravno, prije razvlačenja prekrijte stol čistim stolnjakom i posipajte ga s malo brašna.

Kako bi se tijesto lakše razvlačilo i da se ne stvaraju rupe, postavite duboki preokrenuti tanjur na sredinu stola ispod stolnjaka pa tada počnite s razvlačenjem. Prije pečenja tijesto za savijaču možete premazati bjelancem umjesto maslacem ili uljem. Ako ste pak napravili tijesto za savijaču, a ono se ne može razvući, dodajte mu jedno jaje i umijesite rezance.

Foto: Gts/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma