Topli napitci u trudnoći

Ljubiteljice kofeina, konkretnije crne kave trebale bi za vrijeme trudnoće pripaziti na unos ovog toplog napitka u organizam. To se prvenstveno najviše odnosi na prva tri mjeseca trudnoće iz razloga što je to razdoblje najosjetljivije. Ako imate čvrst karakter tada bi bilo najbolje čim saznate da ste trudni konzumirati samo jednu šalicu crne kave dnevno sa žličicom meda umjesto bijelog šećera.

Postoji velik broj žena kojima je kava najbolja prijateljica, kako na poslu tako i kod kuće. Naravno, ako se pridržavate preporučenih dnevnih količina unosa kave u organizam u tom slučaju nema razloga za brigu.

Zašto kava nije zdrava u pretjeranim količinama? S obzirom da se fetus tek razvija vrlo je vjerojatno da će određena količina kofeina dospijeti do posteljice i dalje do fetusa. Ovo je razdoblje vrlo osjetljivo za razvoj fetusa, a sigurno ne želite da dođe do neželjenih posljedica poput spontanog pobačaja.

Neki od vas možda nisu ljubitelji kave koliko čaja. Čaj sadrži tein koji može izazvati nervozu, anksioznost, povišeni tlak ili brzo lupanje srca. Ono na što svakako trebate obratiti pažnju to je koji čaj zapravo konzumirate. Čajevi koji ne sadrže tein u sebi su: kamilica, metvica, šipak i lipa i ti čajevi se mogu i smiju konzumirati. Čajevi koji sadrže tein su: žuti, bijeli, zeleni i crni. Preporučena doza čaja dnevno je također jedna šalica uz dodatak meda i limuna.

Čokolada također sadrži kofein, pa stoga i s njome treba biti ograničen. Što je čokolada tamnija to znači da sadrži više kofeina. Topla čokolada izrazito paše u zimskim mjesecima no nikada nemojte pretjerivati.  Možda bi bolji izbor bio kakao jer on sadrži izrazito malo kofeina.

  Kava i ljetne vrućine

Tijekom trudnoće obratite pažnju na unos kofeina, no nema potrebe da ga u potpunosti izbjegavate. Možda vam u prvim mjesecima kava niti neće odgovarati, a neke trudnice čak kažu da ima neugodan miris. Meni osobno nikakvi mirisi hrane nisu predstavljali smetnju, ali sam umjesto prave kave kupila bezkofeinsku koja sadrži puno manje kofeina. Popila sam ju svega 3 puta do 12. tjedna trudnoće, a spadam u kategoriju pravih ljubitelja kave 🙂 Alternativa uvijek postoji, a odluka je na vama!

Foto: Ramon L. Farinos/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU