back to top

Prokuhavanje vode za piće

sve za vježbanje

Svi mi koji imamo kuhalo vrlo vjerojatno radimo jednu veliku grešku, a to je da istu vodu prokuhavamo i dva puta. Napunite kuhalo, uzmete vode koliko vam treba, a ostatak ostavite u njemu i onda sljedeći put kad ga koristite tu istu vodu prokuhate.

Tako ne da imate samo nezdravu naviku koja nije nimalo higijenska, već i direktno štetite svome zdravlju. Razlog tome je što se ovako u vodi nakupljaju kemikalije koje onda vi konzumirate kada ponovno prokuhate pa koristite istu vodu.

U tim štetnim kemikalijama ima i onih koji vrlo ozbiljno narušavaju vaše zdravlje, kao na primjer arsen ili fluorid. Kada konstantno ponavljate ovaj postupak, može doći do stvaranja kamenca na bubrezima ili žući.

Što se tiče samog arsena koji je otrovan, nakupljanjem njega u tijelu možete dovesti svoje tijelo do trovanja tijekom godina i tako si poboljšati predispozicije da ozbiljno obolite, što može dovesti čak i do razvoja tumora. Stoga, idući put nemojte biti lijeni proliti vodu koja vam je ostala i onda si dodati novu kada ponovno zatrebate prokuhati,

Što se tiče fluorida, oni sami po sebi za odrasle ljude i nemaju neke posebno velike štetne posljedice, no kod djece uzrokuju probleme za kognitivan razvoj što je vrlo ozbiljan problem jer šteti razvoju djeteta.

Ipak postoji jedna vrsta vode koju možete zakuhavati više puta, a radi se o destiliranoj vodi koja je savršeno čista. Ona u sebi nema nitrate, fluoride i ostale spojeve kao ona voda iz vodovoda pa se njezin kemijski sastav neće mijenjati ako je ponovno prokuhate. Ipak, ljudi češće koriste onu vodovodnu pa stoga za njih ova opaska ne vrijedi.

Od jednog ili dva puta što popijete dva puta zagrijanu vodu neće vam se ništa dogoditi, no kada vam to prijeđe u naviku, ozbiljno štetite svome zdravlju zbog gore navedenih razloga, a to možete jednostavno izbjeći. Ako već sutra kada zakuhate vodu prolijete ostatak umjesto da ga zadržavate u svom kuhalu.

  Kako postaviti stol za svečani ručak

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU