back to top

Upala jajnika

Jaka bol u predjelu donjeg djela trbuha je karakteristična za upalu jajnika. Zapravo je to i jedini simptom. Zanimljivo je da upala jajnika nikada ne dolazi kao izolirana, već je uvijek povezana s još nekim upaljenim dijelom, najčešće jajovodom, a gotovo uvijek zahvaća i područje maternice.

Ukoliko se upala jajnika ne zaliječi, ili učestalo ponavlja može izazvati upalu potrbušnice što može dovesti do većih problema, pa čak i do neplodnosti.

Uzrok upale jajnika su najčešće bakterije, klamidija ili neki druge druge specifične bakterije, stoga obavezno napravite test na klamidiju i ostale bolesti. Često uzrok nije jedan već su miješani, znači kombinacija više bakterija. Upala počinje iz rodnice, ide kroz grlić maternice i završava u jajovodu. Često su te bakterije neprimjetne, a upala se dijagnosticira već u drugoj fazi kada žena počinje osjećati jake bolove, te dobije i temperaturu. Laboratorijski nalaz krvi koji je u tom slučaju potrebno učiniti uvijek će pokazivati povećanu sedimentaciju, te povećani broj leukocita u krvi.

Postoji situacija kada žena ima upalu, ali do faze s bolovima nikad ne dođe, te uopće nikako ne osjeti simptome upale, nego tek kad dođe na pregled kod ginekologa na jajnicima i jajovodima u obliku nekog oštećenja se vidi da je preboljena upala jajnika. No, takav razvoj događaja je ipak više iznimka nego pravilo. Najčešće će se bolovi pojaviti i povećavati kao znak upozorenja.

Upala jajnika se liječi antibioticima, ali potrebno je što prije dijagnosticirati i započeti s liječenjem. Ukoliko se zakasni može doći do promjena u predjelu jajnika, pa onda antibiotici neće biti djelotvorni, a postojat će i mogućnost da se upala jajnika ponovi i to ne jednom nego redovito.

No, pregledima jajnika kod ginekologa, u prosjeku jednom godišnje, i reagiranjem na bol u području jajnika možemo biti sigurni da je s našim jajnicima sve u redu. Upala jajnika najčešća je kod mlađih žena koje još nisu rodile, pa tim više taj dio populacije mora voditi računa o simptomima, kako bi kada dođe vrijeme za trudnoću bile sigurne da će sve biti kako treba.

  Infekcija korijena dlake

Foto: 9nong/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU