Održavanje starog namještaja

Prema starom namještaju treba se ophoditi s poštovanjem, ali ne bojažljivo.

Održavanje starog namještaja ne zahtjeva previše vremena. Namještaj je napravljen da se na njemu sjedi, jede i spava. Vrijedan namještaj i dragocjene predmete ne treba podvrgavati ekstremnim uvjetima, kao što su svjetlost, vlaga i suh zrak koji mogu nanijeti veliku štetu.

Štetni uvjeti

Sobu gdje držite vrijedan namještaj ili umjetničke slike ne smije se zagrijavati uljnom peći ili peći na plin zbog toga što one stvaraju dosta vlage. Pri izgaranju nastaju plinovi koji u sebi sadrže veliku količinu sumporove kiseline koja oštećuje namještaj.

Starinski namještaj, knjige ili umjetničke slike nemojte držati u blizini svježe ožbukanog zida jer je taj zid obično vlažan. Promjene odgovarajućih uvjeta u neodgovarajuće uvjete mogu namještaju nanijeti više štete nego koristi.

Svjetlost

Na boju drva štetno utječu razne vrste svjetlosti. Ako je namještaj izložen neodgovarajućoj svjetlosti, svijetlo će drvo potamnjeti, a tamno posvijetliti. Zaštitite namještaj prozorskim kapcima, roletama i zastorima. Starinski namještaj ne treba stavljati ispod prozora, naročito ako je gornja ploha od raznobojnog drveta.

Svjetlost može potpuno uništiti dojam. Šteta prouzročena svjetlošću se ne može popraviti, a da se barem dio površine ne zamjeni. Sunčeva svjetlost je štetna.

Održavanje starog namještaja – savjeti

Održavanje starog namještaja – šta uzrokuje oštećenja?

Toplina

Toplina isušuje drvo i uzrokuje pucanje. Papir i tkanina također se suše i postaju krhki. Ne stavljajte prenosive grijalice blizinu starinskog namještaja. Namještaj, knjige i umjetničke slike ne smiju stajati uz kamin ili radijator.

Ako imate kuću za odmor u kojoj boravite samo vikendom, preporučljivo je da zimi, tijekom tjedna, održavate grijanje na nižoj temperaturi. Tako namještaj nećete izvrgavati naglim temperaturnim promjenama. Redovito provjeravajte ispravnost termostata centralnog grijanje.

Vlaga

Vlaga koja se kondenzira u obliku vodenih kapljica ili kapilarna vlaga može kod namještaja prouzročiti pojavu plijesni, iskrivljavanje drveta, oštećenja na poliranim površinama, negodnog mirisa u kući te truljenje tkanine.

Vrijedni predmeti se ne smiju držati na golom, kamenom popločenom podu ili preblizu vanjskih zidova kuće jer oni mogu biti hladni i vlažni. Ne stavljajte namještaj i slike uz vlažan zid.

Održavanje starog namještaja
Održavanje starog namještaja

Kako obnoviti stari namještaj?

Kako obnoviti stari namještaj? Danas je vintage i starinski namještaj sve popularniji, a postoji bezbroj načina na kojima svom namještaju možete vratiti stari sjaj i ponovno ga učiniti funkcionalnim.

Za to vam neće trebati ni puno majstorstva ni novca.

Prije nego što se odlučite na bilo koji uradi sam zadatak, zapitajte se u kojem stilu želite urediti ili preurediti svoj dom i kako će se komad namještaja koji želite preurediti uklopiti u cjelinu.

Ako ti treba inspiracija možete ga potražiti na našoj stranici ili na stranim stranicama poput Pinteresta.

Prije početka samog procesa restauracije potrebno je pripremiti sav potreban alat i pomagala. Evo što će vam trebati:

 1. bušilica (električna ili akumulatorska bušilica)
 2. kliješta
 3. čekić
 4. vijci
 5. odvijač
 6. šmirgl papir
 7. brusni papiri
 8. brusilica
 9. klamerica za drvo i tekstil
 10. novine ili najlon za zaštitu poda i okoliša
 11. škare
 12. kist za farbanje
 13. boje ili materijala za presvlake
 14. zaštitna oprema u obliku rukavica ili naočala, maske
Održavanje starog namještaja
Održavanje starog namještaja

Vrlo je vjerojatno da ćete namještaj trebati brusiti i polirati na samom početku procesa kako biste s njega uklonili prljavštinu i ostatke stare boje prije nego što krenete s bojanjem i daljnjim rasporedom namještaja.

On će vam pomoći u tom poslu kutna brusilica što je općenito praktičan alat za imati u kući. Može se koristiti i za brušenje i poliranje drva, metala pa čak i pločica.

Aku brusilica je praktična za pripremu starog namještaja za restauraciju jer je mobilan i lak za rukovanje.

Naravno, osim obrade drva poliranjem i skidanjem slojeva stare boje, često je potrebno popraviti i neke sitnice na komadu namještaja. Na primjer, podmažite šarke da ne škripe ili ih možda zamijenite novima. U tom slučaju dobra baterijska bušilica i odvijač bit će vaši najpouzdaniji suradnici.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU