HomeLifestyleDomaćinstvoOdržavanje starog namještaja

Održavanje starog namještaja

Prema starom namještaju treba se ophoditi s poštovanjem, ali ne bojažljivo. Namještaj je napravljen da se na njemu sjedi, jede i spava. Vrijedan namještaj i dragocjene predmete ne treba podvrgavati ekstremnim uvjetima, kao što su svjetlost, vlaga i suh zrak koji mogu nanijeti veliku štetu.

Štetni uvjeti

Sobu gdje držite vrijedan namještaj ili umjetničke slike ne smije se zagrijavati uljnom peći ili peći na plin zbog toga što one stvaraju dosta vlage. Pri izgaranju nastaju plinovi koji u sebi sadrže veliku količinu sumporove kiseline koja oštećuje namještaj.

Starinski namještaj, knjige ili umjetničke slike nemojte držati u blizini svježe ožbukanog zida jer je taj zid obično vlažan. Promjene odgovarajućih uvjeta u neodgovarajuće uvjete mogu namještaju nanijeti više štete nego koristi.

Svjetlost

Na boju drva štetno utječu razne vrste svjetlosti. Ako je namještaj izložen neodgovarajućoj svjetlosti, svijetlo će drvo potamnjeti, a tamno posvijetliti. Zaštitite namještaj prozorskim kapcima, roletama i zastorima. Starinski namještaj ne treba stavljati ispod prozora, naročito ako je gornja ploha od raznobojnog drveta.

Svjetlost može potpuno uništiti dojam. Šteta prouzročena svjetlošću se ne može popraviti, a da se barem dio površine ne zamjeni. Sunčeva svjetlost je štetna.

Toplina

Toplina isušuje drvo i uzrokuje pucanje. Papir i tkanina također se suše i postaju krhki. Ne stavljajte prenosive grijalice blizinu starinskog namještaja. Namještaj, knjige i umjetničke slike ne smiju stajati uz kamin ili radijator.

Ako imate kuću za odmor u kojoj boravite samo vikendom, preporučljivo je da zimi, tijekom tjedna, održavate grijanje na nižoj temperaturi. Tako namještaj nećete izvrgavati naglim temperaturnim promjenama. Redovito provjeravajte ispravnost termostata centralnog grijanje.

Vlaga

Vlaga koja se kondenzira u obliku vodenih kapljica ili kapilarna vlaga može kod namještaja prouzročiti pojavu plijesni, iskrivljavanje drveta, oštećenja na poliranim površinama i truljenje tkanine. Vrijedni predmeti se ne smiju držati na golom, kamenom popločenom podu ili preblizu vanjskih zidova kuće jer oni mogu biti hladni i vlažni. Ne stavljajte namještaj i slike uz vlažan zid.

  Hrana s istekom roka trajanja

 Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article