HomeLifestyleDomaćinstvoKako uštedjeti energiju u kućanstvu

Kako uštedjeti energiju u kućanstvu

Plin je najjeftinije gorivo, dok je električna struja, zato što se teško proizvodi, najskuplja. Ako se grijete strujom, razmislite o kupnji termoakumulacijske peći koja se puni noćnom, jeftinijom energijom i čuva toplinu dok vam ne ustreba. Uronjeni grijači se mogu prevesti na isti sistem, iako u tom slučaju trebate i dodatni prekidač za grijanje vode u neko drugo doba.

Ako možete nabavljati veće količine jeftinih drva ili ih dobivati besplatno, kupite peć na drva jer je ona vrlo ekonomična. U peći na drva koristite i cjepanice od novina. Čvrsto smotajte stare novine i časopise, pa ih vežite žicom. Nekoliko dana držite ih u posudi s nekoliko centimetara ulja za loženje ili otpadnog ulja. Zbog upijenog ulja novine će gorjeti više sati.

Grijanje i voda

Termostate na radijatorima namjestite na najnižu još ugodnu sobnu temperaturu. Većina sistema za grijanje je podešenja na 21 stupanj u dnevnom boravku, 18 stupnjeva u predsoblju i 15 stupnjeva u spavaćim sobama. Međutim, mnogima ne treba toliko topline, pa smanjivši termostate za 2 stupnja mogu uštedjeti 10 % energije.

Kad ne koristite sobu, zatvorite radijator i ventilaciju da uzalud ne gubite toplinu. Vrata zagrijanih prostora neka budu uvijek zatvorena da se sačuva toplina. Postavite tuš i češće ga upotrebljavajte nego kadu jer troši znatno manje tople vode, pa tijekom godine možete prilično uštedjeti.

Najjeftiniji je tuš onaj s gumenim crijevom koje jednostavno nataknete na slavinu. On nije uvijek prikladan, pogotovo ako su vam slavine neobična oblika i ako talk nije uvijek dostatan. Većinu drugih modela mora instalirati stručnjak.

Rasvjeta

Kad izlazite iz sobe, ugasite svjetlo. Montirajte prigušnike rasvjete, jer oni štede energiju. U sobi radije koristite nekoliko slabijih žarulja nego jednu jaču. Razmislite o nabavi fluorescentnih cijevi, jer one manje troše.

  Organizacija kućnih poslova

Prozori i vrata

Objesite na prozore teške, pune zastore s mnogo nabora da hvataju topli zrak i nastojte da njihov rub dobro priliježe uza zid. Ako treba, iznad zastora montirajte vodoravni štitnik kako se toplina ne bi gubila. Kada postavljate rolete, pazite da donji rub legne na prozorsku dasku ili pod.

Foto: mycola/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj