back to top

Kako uštedjeti energiju u kućanstvu

Savjeti kako uštedjeti energiju u kućanstvu

Dolazi zima, a samim time dolaze i veći računi za struju. Na svu sreću postoje određeni savjeti kako uštedjeti energiju u kućanstvu koji će vam pomoći barem malo umanjite mjesečno plaćanje struje.

Plin je najjeftinije gorivo, dok je električna struja, zato što se teško proizvodi, najskuplja. Ako se grijete strujom, razmislite o kupnji termoakumulacijske peći koja se puni noćnom, jeftinijom energijom i čuva toplinu dok vam ne ustreba.

Uronjeni grijači se mogu prevesti na isti sistem, iako u tom slučaju trebate i dodatni prekidač za grijanje vode u neko drugo doba.

Ako možete nabavljati veće količine jeftinih drva ili ih dobivati besplatno, kupite peć na drva jer je ona vrlo ekonomična. U peći na drva koristite i cjepanice od novina.

Čvrsto smotajte stare novine i časopise, pa ih vežite žicom. Nekoliko dana držite ih u posudi s nekoliko centimetara ulja za loženje ili otpadnog ulja. Zbog upijenog ulja novine će gorjeti više sati.

Kako uštedjeti energiju u kućanstvu

Grijanje i voda

Termostate na radijatorima namjestite na najnižu još ugodnu sobnu temperaturu. Većina sistema za grijanje je podešenja na 21 stupanj u dnevnom boravku, 18 stupnjeva u predsoblju i 15 stupnjeva u spavaćim sobama.

Međutim, mnogima ne treba toliko topline, pa smanjivši termostate za 2 stupnja mogu uštedjeti 10 % energije.

Kad ne koristite sobu, zatvorite radijator i ventilaciju da uzalud ne gubite toplinu. Vrata zagrijanih prostora neka budu uvijek zatvorena da se sačuva toplina. Postavite tuš i češće ga upotrebljavajte nego kadu jer troši znatno manje tople vode, pa tijekom godine možete prilično uštedjeti.

Najjeftiniji je tuš onaj s gumenim crijevom koje jednostavno nataknete na slavinu. On nije uvijek prikladan, pogotovo ako su vam slavine neobična oblika i ako talk nije uvijek dostatan. Većinu drugih modela mora instalirati stručnjak.

Rasvjeta

Kad izlazite iz sobe, ugasite svjetlo. Montirajte prigušnike rasvjete, jer oni štede energiju. U sobi radije koristite nekoliko slabijih žarulja nego jednu jaču. Razmislite o nabavi fluorescentnih cijevi, jer one manje troše.

Kako uštedjeti energiju u kućanstvu
Kako uštedjeti energiju u kućanstvu

Prozori i vrata

Objesite na prozore teške, pune zastore s mnogo nabora da hvataju topli zrak i nastojte da njihov rub dobro priliježe uza zid. Ako treba, iznad zastora montirajte vodoravni štitnik kako se toplina ne bi gubila. Kada postavljate rolete, pazite da donji rub legne na prozorsku dasku ili pod.

Ušteda energije savjeti

1. Ugasite svjetla

Osnovna navika koju treba razviti i njegovati jest osigurati da uvijek ugasite svjetlo kad izlazite iz sobe. Podsjetite se da to radite dok ne postane podsvjesno.

Možete uštedjeti dobar dio svojih mjesečnih troškova za struju ako redovito radite nešto jednostavno.

2. Koristite LED svjetla

Mnogi domovi prelaze na pametna LED svjetla jer ne samo da izgledaju elegantno i pristupačno, već su i puno učinkovitija od halogenih žarulja.

Kako uštedjeti energiju u kućanstvu
Kako uštedjeti energiju u kućanstvu

3. Izbjegavajte grijače

Za grijanje i dogrijavanje prostorija treba izbjegavati grijalice i radijatore koji značajno povećavaju račune za struju.

Najisplativije je koristiti TA peć i mramorne ploče koje dugo zadržavaju toplinu.

4. Popravite izolaciju

Ako je izolacija na zidovima i prozorima dobro izvedena, smanjuje se potreba za dogrijavanjem prostorija.

Također, radijatori ne smiju biti zaklonjeni teškim zavjesama, namještajem ili nekim ukrasnim elementima.

3. Prijeđite na učinkovite aparate

Sušilice i hladnjaci dva su od kućanskih aparata koji troše najviše energije, a njihova zamjena učinkovitijim modelima može prepoloviti vašu potrošnju električne energije, smanjujući vaše račune.

Općenito, održavanje i zamjena uređaja svakih nekoliko godina učinit će ih manje opterećujućim za korištenje električne energije.

4. Ispeglajte sve odjednom

Svako uključivanje točke troši energiju za zagrijavanje, stoga stručnjaci preporučuju glačanje stvari odjednom, a ne više puta.

5. Napunite kotao noću

Bojler je najbolje puniti noću, kada je struja jeftinija, a stručnjaci preporučuju ugradnju tzv. relej koji automatski pali bojler kad stigne signal za nižu tarifu i samim time ga isključuje kod promjene tarife na sastanku. 

6. Perilica rublja

Izbjegavajte iskuhavanje rublja, jer su novi deterdženti učinkoviti i na puno nižim temperaturama – od 40 do 60 Celzijevih stupnjeva.

Također, napunite perilicu rubljem jer prazna ili poluprazna mašina troši više struje. Ako ne morate, nemojte koristiti sušilice jer su veliki potrošači.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU