back to top

Zdravstvena njega djeteta

Mnogi su se složili kako bi bilo dobro kada bi postojala škola za roditelje jer se radi o najodgovornijoj ulozi do kraja života. Roditelj nije bilo tko, on je tu da se pobrine za svoje dijete, da ima sve što mu potreba i ako je bolesno da što prije počne s liječenjem.

Kako znati kada je dijete bolesno? Postoji nekoliko znakova koji vam mogu poslužiti kao orijentir ako niste sigurni osjeća li se vaše dijete dobro. Od simptoma nikako ne treba zanemariti: visoku tjelesnu temperaturu, grčeve, kihanje, gubitak apetita i kašalj. Primijetite li neke od znakova važno je da se što prije obratite liječniku.

Njega djeteta za vrijeme bolesti

Ako se dijete razboljelo potrebno ga je odmah smjestiti u čistu posteljinu. Važno je da je krevet udoban s posteljinom koju treba redovito i često mijenjati. Preporuča se svakodnevno prozračivanje posteljine, a u tom trenutku dijete mora biti na drugom krevetu.

Teško je održavati higijenu djeteta kada je bolesno, ali i za to postoji rješenje. Da bi ga uspjeli oprati uzmite frotirne rukavice. Trebate imate barem dva para, jedan za gornji i drugi za donji dio tijela. Usnu higijenu možete održavati ispiranjem uz pomoć kamilice.

Dijete kada je bolesno obično ima poseban režim prehrane, a količinu i vrstu hrane (ako za to ima potrebe) određuje liječnik. Djeca koja su teže bolesna traže više strpljenja, pa slobodno možete udovoljiti pojedinim željama, ali samo ako liječnik dozvoli.

Davanje lijekova

Nije nepoznanica kako mnoga djeca imaju problema s uzimanjem lijekova čudnog okusa. On se može ublažiti uz pomoć šećera, ali takvo nešto ne smijete sami napraviti, a da se niste prije savjetovali sa svojim liječnikom. Stručnjaci smatraju da spomenute lijekove ne treba miješati s hranom jer bi ju dijete moglo s vremenom odbiti.

  Žutica kod novorođenčadi

Za lijekove u tabletama postoji rješenje. Njih možete otopiti u čaju ili vodi, a da bi se osigurali da će dijete nastaviti piti tablete, morate ga s vremena na vrijeme ohrabriti i da će se brže izliječiti ako redovno uzima određenu tabletu.

Nekada liječenje traži teže mjere koje za većinu juniora predstavlja traumu. Ako dijete mora primati injekcije ne smijete ga varati i reći kako neće boljeti. Treba ga upozoriti da će malo boljeti, ali da će bol ubrzo nestati.

Roditelji trebaju paziti da ne pretjeraju i ne udovoljavaju svakom hiru svog djeteta. Ne smijete popuštati na sve, a na kraju je najvažnije da vaš mali anđeo ozdravi.

Foto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU