Znatiželja kod trogodišnjaka

Zašto je nebo plavo? Uzbuđenje zbog učenja o njegovu svijetu očito je u pitanjima trogodišnjeg djeteta o svemu. Njegova znatiželja kao da nikada nije zadovoljena. Pitanje “zašto” je nešto što se ponavlja bezbroj puta, cijeli dan i dio noći.

Za roditelje problem u toj dobi može biti davati odgovore koji nešto znače trogodišnjaku. Pokušaj da se objasni zašto auto vozi može biti jako zahtjevan. A odgovor uvijek mora biti jednostavan, na primjer zato što je tata okrenuo ključ. Dijete ne može u potpunosti shvatiti uzročni odnos između okretanja ključa i pokretanja motora. Njegova žarka želja da razumije te korake i ambiciozna objašnjenja njegovih roditelja ga ponekad izluđuju, ali se i dalje trudi da uspostavi vezu na svoj način.

Još jedan način učenja je isprobavanje nečega, poznato “pusti me da sam učinim”. Ponekad roditelji u žurbi, umorni, opterećeni drugim stvarima ne dopuštaju djeci baš svaki pokušaj isprobavanja, što može dovesti do dječjeg ispada bijesa i još većeg roditeljskog problema. Ako vaše dijete želi svaki put pritisnuti tipku za otvaranje vrata u tramvaju, dozvolite mu to. Kad tad će mu to dosaditi, a vi ste upravo izbjegli valjanje vašeg djeteta po podu tramvaja.

Intenzivan trogodišnjakov nagon za ovladavanjem važan je događaj u njegovu životu i predstavlja složenosti za njegove roditelje. Zajedno s novim porivom da razumije “zašto” i “što pokreće stvari” nalazi se nova sposobnost da ispita ta pitanja. Zajedno s tim javlja se i frustracija dok se suočava s onim što ne može razumjeti, ili onim što mu neće biti dopušteno učiniti da razumije i vježba svoje ovladavanje.

Roditelj sada treba procijeniti novu ravnotežu. Kada je vrijeme da se podrži istraživanje? Kada roditelj može prepoznati kad je istraživanje otišlo predaleko i mora biti zaustavljeno? Mora li se djetetu dopustiti da sve iskuša? Treba li se odgovarati na svako pitanje? Roditelj bi volio ohrabriti potragu za znanjem, ali bez preplavljivanja djeteta složenim odgovorima.

  Zabava za djecu bez televizije

Najvažnija stvar koju trebate upamtiti je to da će dijete željeti samo ovladati. Omogućite djetetu pravilan razvoj. Njegov svijet još uvijek ima smisla onoliko koliko se odnosi na njega. Ni ograničavanje istraživanja niti davanje pune slobode nisu uvijek ono pravo. Roditelji moraju pronaći ravnotežu koliko mogu tolerirati i koja odgovara načinu učenja njihova djeteta. Njihov cilj nije pokušati im pomoći da potpuno razumiju, već ohrabriti njihovo ispitivanje. Mnogi dijelovi naših života su složeni i teško ih je potpuno razumjeti u svakoj dobi. Važna je namjera roditelja da stvari približe što više mogu djeci.

Foto: Elena Efimova/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU