back to top

Apetit kod djece

Djeca se u razvoju razlikuju u mnogo čemu pa tako i u apetitu. Razlike se očituju i u prihvaćanju određene hrane, sokova, količini uzetog obroka, vremenom između obroka. Pri tome moramo znati da uzimanje hrane nije samo zadovoljenje bioloških potreba, nego je isto tako važan način na koji djetetu dajemo hranu, tj. hranimo ga. Osim vitamina, hrane i kalorija djetetu je isto tako potrebna ljubav, nježnost, maženje, igranje s njim, razgovaranje i veseljenje. Sve to zajedno čini potrebnu hranu za djetetov rast i razvoj. Prve spoznaje o svijetu koji ga okružuje dijete dobiva preko hrane.

Djetetov apetit nije uvijek isti. Neki put će više pojesti, a neki put manje. Takvi smo i mi. Nemojte prisiljavati dijete da pojede uvijek istu količinu hrane. Ako to radite, dijete će se suprotstavljati tome na više načina. Okretat će glavu, pljuckati, a ako sve to ne pomaže, jer ste vi uporni u prisiljavanju da jede, počet će spavati dok ga hranite. Osim potrebe za hranom, malo dijete ima potrebu i za sisanjem. Ne uskraćujte mu taj užitak jer ćete ga učiniti razdražljivim i nezadovoljnim.

Neka djeca prihvaćaju određenu hranu, druga odbijaju. Moramo to poštivati. Ako ga prisiljavate, počet će povraćati. To će se dogoditi i kad mu hrana ne godi zbog bolesti ili neke druge neugode. Sisanjem dijete dobiva višestruko zadovoljstvo, što je veoma važno u ranoj dobi. Osim hrane, ugode sisanja, imaju tjelesnu povezanost s majkom. Ono osjeća majku cijelim tijelom. To stvara posebnu ugodu. I sama majka nije zabrinuta. Ona zna da će dijete uzeti hrane koliko treba i da je ima na raspolaganju. Ona ne kontrolira količinu hrane ako dijete dobro napreduje. Kada se dijete hrani na bočicu, veoma je važno da ga majka drži u krilu, da ono osjeća majku. Neispravno je hraniti dijete u krevetiću, kroz rešetke, bez dodira. Time oštećujete njegov osjećajni razvoj.

  Kako imati sretnu obitelj

Pri prijelazu na novu hranu budite strpljivi. Rijetka su djeca koja se na to brzo privikavaju. Isto to se događa pri prijelazu na hranjenje žlicom ili s prsa na bočicu. Postupno prilagođavanje je prirodno za svakoga, pa i za vaše dijete.

Kao i odrasli, kada dijete upozna različite okuse, počet će i preferirati svoje omiljene. Biste li vi radije jeli kašicu od brokule ili od keksa? Pružite djetetu priliku za upoznavanje što više različite hrane, od voća i povrća do mesa. Osim osjetnih pupoljaka, razvit ćete i obogatiti njegov svijet. Ako dijete ne napreduje, duže vremena ima istu težinu, obratite se liječniku.

Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU