Biljke za energiju

Biljni tonici i eliksiri u prošlosti su bili dio iscjeliteljskih sustava, a ono što posebno veseli je što se u zadnje vrijeme sve više vraćaju u uporabu za njegu lica i tijela, i što je još bitnije za podizanje energije i održavanje zdravlja.

Tradicionalni biljni tonici djeluju putem svojih osobitih kemijskih svojstava. Mnoge biljke koje se tradicionalno koriste za primjerice detoksikaciju sadrže antioksidacijske sastojke i fitokemikalije koje tijelu pomažu neutralizirati škodljive molekule slobodnih radikala.

Piment, klinčić, origano, papar, kurkuma dokazano posjeduju antioksidacijska svojstva. Ljekovite biljke i začini u staro su se doba koristili za usporavanje kvarenja hrane.

Osim biljaka sa svojstvom jačanja, i tradicionalna kineska medicina i ajurveda ističu ista svojstva određene hrane. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini riža, orasi i grožđe posjeduju svojstvo pomlađivanja. Osobita svojstva jačanja ajurveda pripisuje mlijeku, medu, bademima i pročišćenom maslacu.

Hrana za jačanje preporučuje se tek nakon detoksikacije. Budući da sve više zapadnjaka prihvaća ta načela, bit će zanimljivo vidjeti koliko je zapad sposoban uvesti koncepte detoksikacije i pročišćenja u naš zapadnjački molekularni medicinski obrazac.

Ako znanost te zamisli shvati dovoljno ozbiljno da bi im pristupila bez predrasuda, nedvojbeno će uslijediti nova otkrića o iscjeljujućoj vrijednosti prirodnih tvari.

Ljekovite biljke su dar prirode i ako se koriste na primjeren način, mogu biti vrijedno oruđe na putu održavanja zdravlja i ozdravljenju. Stoga je za iskorištavanje iscjeljujuće moći biljaka presudno važno naučiti koristiti biljne pripravke u odgovarajućem kontekstu i s odgovarajućom namjerom.

Promišljeno korišteni biljni lijekovi važna su i dragocjena pomoć u liječenju, ali ne zamjenjuju ni potrebne lijekove ni kvalitetnu prehranu. Bitno je znati prirodne lijekove koristiti razborito, a to ćete moći jedino ako prije korištenja dobro upoznate njihova svojstva.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU