back to top

Bolna stopala

Eterična ulja su isto lijek za bolna stopala, pritom su najbolja ona od eukalipta i ružmarina.

Odrasla osoba u prosjeku dnevno napravi 9.000 koraka. Stoga nije čudno što nas povremeno muče bolovi u nogama, a nije ni zabrinjavajuće ukoliko nisu nepodnošljivi. Uzroci bolnim stopalima su mnogi, to mogu biti jednostavno neudobne cipele, gljivična infekcija, kurje oko ili žulj, urasli nokat, pa i loša cirkulacija.

Ukoliko je uzrok umor ili neudobna cipela, na jednostavne načine se možemo riješiti boli. Najbolje bi bilo da imamo dobrovoljca da nam izmasira stopala, no nažalost nije to lako pronaći.

Zato ćemo napisati neka rješenja koja možemo napraviti jednostavno i o vlastitoj režiji.

Hidromasaža je učinkovito rješenje, ako je obavljamo na sljedeći način. Jednu posudu napunimo hladnom vodom, a drugu toliko toplom da je jedva možemo izdržati. Noge stavimo u jednu posudu 5 minuta, pa onda u drugu te ponovimo postupak. Na taj način se potiče cirkulacija jer se širu i stišću krvne žile u nogama.

Eterična ulja su isto lijek za bolna stopala, pritom su najbolja ona od eukalipta i ružmarina. Potrebno je par kapi staviti u vodu u kojoj ćemo namakati stopala. U nedostatku eteričnih ulja može svrsi poslužiti i čaj od paprene metvice.

U trgovinama je dostupan valjak za masažu stopala pa preko njega stavljamo boso stopalo par minuta kako bi umanjili bol. Osim toga, stopala treba i vježbati, npr. stavimo na pod nekoliko olovaka i podignemo ih nožnim prstima, ili omotamo gumenu traku oko svih nožnih prstiju te raširimo prste i držimo tako 5 sekundi.

Ako nas boli u području pete, možemo nabaviti uložak za petu kako bi spriječili opterećivanje pete. Ili jednostavno na bolnu petu stavimo vrećicu leda te triput dnevno držimo po dvadesetak minuta. – (Bolna stopala)

Kako bi što rjeđe osjećali bol u peti, potrebno je nositi udobne cipele što češće, pritom su najudobnije tenisice ili cipele s debelim đonom. Isto tako da bi izbjegli kupovanje preuskih cipela, najbolje je da u kupovinu idemo poslijepodne kad nam je stopalo najviše otečeno, kako bi nam cipela koju namjeravamo kupiti bila udobna. – (Bolna stopala)

DRUGI UPRAVO ČITAJU