back to top

Refleksna masaža stopala

masaža stopala

Refleksoterapija stopala je drevna metoda liječenja. Ona pomaže i olakšava mnogobrojne poteškoće u svakodnevnom životu, kako psihičkog tako i fizičkog stanja. Refleksoterapija se može koristiti i preventivno pa pomaže kod fizičkih i emocionalnih promjena prije i za vrijeme menopauze, uravnotežuje tijelo vraćajući ga u ravnotežu, jača imunološki sustav, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, pomaže održavanju unutarnjeg i vanjskog tonusa mišića, jača cirkulaciju, oslobađa od napetosti i smiruje um.

Na stopalima se ocrtava cijelo naše tijelo. Stimulacijom refleksnih zona na kojima se nalazi 7000 živčanih završetaka, izazivamo reakciju koja se manifestira u našem organizmu. Tako postižemo ravnotežu živčanog, limfnog, endokrinog, krvnog i drugih sustava, a sve to pritiskom na jednu određenu točku na stopalima prisiljavamo da impuls putuje i podražuje sve što se nalazi na toj liniji.

Tako ćemo reći da refleksoterapijom stopala možemo pomoći kod bolova u leđima, vratu, glavi, kod migrena, kod kronične upale sinusa, predmenstrualnih bolova, stresa, može nam poboljšati kvalitetu života ako bolujemo od teških bolesti kao što su rak, dijabetes ili multipla skleroza itd. Redovito se upotrebljava u sportskoj medicini i u sklopu palijativne skrbi.

Refleksoterapija nije nikakav luksuz, već potreba, jer je puno lakše održavati zdravlje prije nego li se dese promjene u našem organizmu. Refleksoterapija na stopalima duboko opušta, stabilizira i pomaže živčanom sustavu, te se ta vibracija širi na cijelo naše tijelo.

Nakon refleksoterapije stopala mogu se pojaviti reakcije organizma:(lagani umor, češće uriniranje, pojačan rad crijeva, curenje iz nosa, izbacivanje sluzi iz grla), a sve su to pozitivne reakcije što znači da je došlo do promjena u našim organima, znači da je počelo samoiscjeljivanje.

Tretmani se rade sve dok osoba osjeća poboljšanje na sebi. Ako postoji veći interes za takvom vrstom terapije, znači da je osoba odlučila na trenutak stati sa svime onime čime se bavila, a da se to prezentiralo na njeno zdravlje, a pošto je današnji ubojica stres, koji nije prirodno stanje, već stanje današnjeg tempa života (nikada se nema vremena, brza i nezdrava prehrana, slabo kretanje) shvatilo se da će tijelo kad-tad posrnuti i doći će do nemoći i malaksalosti. Pa dugoročnim takvim stanjem, organizam nam biva iscrpljen, jer nema više snage se boriti s neprirodnim, pa se tako javljaju određene tegobe.

  Hrana protiv bolova

Refleksoterapiju stopala možete i sami raditi kod kuće. Dovoljno je da se ugodno smjestite, uzmete neko eterično ulje, a može i domaće maslinovo i krenete s palcima pritiskati nasumce točke počevši od palca, obuhvatite sve prste, krenete na niže i sve do tabana, pa se orijentirate na gornju stranu stopala i također laganim pritiskom prsta stisnete točku. Ne morate se bojati da ćete nešto loše učiniti, možete si samo pomoći, a nikako odmoći i vidjet ćete razliku nakon desetak minuta kako ćete se osjećati. Pokušajte, nikada nije kasno.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU