Cijepljenje djece

Cijepljenje u zadnje vrijeme izaziva podijeljene reakcije u javnosti. Sve je glasnija inicijativa roditelja koji smatraju da djecu ne treba cijepiti te da bi zakon koji ih prisiljava na to trebalo mijenjati. Razlog tome je što smatraju kako su današnja cjepiva štetna te izazivaju suprotne reakcije od onih koji bi trebali, umjesto da jačaju, oslabljuju imunitet.

Da bismo procijenili što i kako je ispravno, treba ući duboko u materiju i medicinske razloge cijepljenja, odnosno necijepljenja. Za sve to potrebno je prvo usvojiti što je to zapravo cijepljenje i što se prilikom toga procesa događa.

Kako djeluje cjepivo?

Cjepivo djeluje na ovaj način: u tijelo se ubrizgava bilo mrtva, bilo genetski izmijenjena ili oslabljena inačica neke klice. Tijelo je prepoznaje kao stranu bjelančevinu i proizvodi antitijela za borbu protiv nje. Kada pravi virus ili bakterija napadnu tijelo, imunološki sustav ponovno može prepoznati bjelančevinu, ima vojsku za njeno suzbijanje i može reagirati prije nego što se stigne razviti bolest.

Nakon cijepljenja, mogu se pojaviti blage nuspojave. Većina nuspojava odnosi se na blagu bol, osjetljivost ili svrbež na mjestu uboda. To su sve znaci koji pokazuju da imate zdravi imunološki sustav koji se aktivirao i spreman je na djelovanje.

Cijepljenje se obavlja po točno utvrđenom rasporedu koji se temelji na dobnim skupinama, i onda kad nam prijeti opasnost o pojedinih infekcija. Taj je raspored napravljen na temelju bitnih spoznaja o tome kada je u životu tijelo izloženo određenim klicama i kada počinje proizvoditi antitijela protiv tih klica. Imunitete stečen cjepivom vjerojatno neće trajati doživotno, zato će trebati docjepljivanje, posebice nakon tridesete godine.

Docjepljivanje tijelu služi kao mig ili podsjetni, podsjećajući ga na to kako se boriti s klicama protiv kojih ste se prvotno cijepili. Docjepljivanje se obično savjetuje ako putujete u neku drugu zemlju, osobito u neku u kojoj je donedavno harala neka epidemija.

Osim toga, s godinama je naš imunološki sistem sve slabiji. U tome i leži razlog zašto su stariji ljudi češće bolesni. Odrasli se trebaju cijepiti i ako se nisu cijepili kao djeca, a ima i takvih slučajeva.

Foto: Smit/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU