back to top

Disanje iz trbuha

Pravilno disanje iz trbuha

Većina nas ne diže pravilno. Svi dišemo plitko, ne razmišljajući da na taj način uskraćujemo svom organizmu kisik koji je vrlo snažan detoksikant. Kisik je potreban našim organima, žlijezdama i stanicama, jer hrani krv te detoksicira. Nedovoljnom količinom kisika izgladnjujemo mozak, živčani sustav, nadbubrežne žlijezde, hipofizu i još mnoge organe i žlijezde.

Pravilno disanje podrazumijeva duboko disanje iz trbuha. Kad tek počnemo tako disati, čini nam se naporno i teško, no vježbanjem koje se sastoji od tek nekoliko minuta svaki dan, duboko disanje će ući u našu rutinu.

Kako disati iz trbuha

Da bi disali iz trbuha, potrebno je vježbati na način da legnemo na leđa, zauzmemo neku udobnu poziciju, te  jednu ruku postavimo na prsa, a drugu iznad pupka. Opustimo se i duboko udahnemo. Zasigurno se većini prvo pomakla ona ruka na prsima? To je znak da dišemo iz pluća, a ne trbuha i u tome i jest problem jer lišavamo kisika naš organizam.

Stoga je potrebno duboko udahnuti kroz nos te ispuštati zrak kroz usta što polakše možemo. Ruku prebacimo na donji dio trbuha te lagano pritisnemo kako bi i preostali dio zraka izašao. Bit će nam lakše ako sebi nešto vizualiziramo dok dišemo, npr. da pušemo balon, kad udahnemo, mi smo napuhani balon, a kad izdahnemo, zapravo izdušimo kao balon.

Nakon što par puta ovakvo disanje pokušamo bit će nam sve lakše, s vremenom neće biti potrebno ni zamišljati i vizualizirati balon ili nešto slično. – (Disanje iz trbuha)

Cilj je da ovakvo disanje počnemo primjenjivati dok obavljamo svakodnevne stvari, dok hodamo, sjedimo, učimo, pričamo… Našim stanicama je potreban kisik, upravo kao hrana ili voda, zato ih ne smijemo lišavati istoga. Ukoliko utječemo na dotok kisika na ovaj način, disanjem iz trbuha, zasigurno će nam organi bolje i zdravije funkcionirati, što nam i jest krajnji cilj. Nema razloga da čekamo da prođe iti jedan dan više,a da pravilno ne dišemo, stoga savjetujem duboko udahnuti i početi disati kako treba. – (Disanje iz trbuha)

DRUGI UPRAVO ČITAJU