back to top

Djedovi i bake u odgoju djece

Na djedove i bake koji se katkad, u najboljoj namjeri, previše miješaju u živote svoje djece i unučadi, pokušajte primijeniti iste vještine s kojima biste se odnosili prema razdražljivom malom djetetu.

Imajte na umu da vas pristojnost ne obvezuje na prihvaćanje njihovih savjeta. To je samo još jedna „mogućnost“. Nakon razmatranja svih mogućnosti postupite kako vi mislite da je najbolje za vašu obitelj.

Saslušajte savjete djedova i baka bez raspravljanja. Pokažite im da razumijete njihove osjećaje i razmišljanja (čak i kada se ne slažete s njima). Možete reći – “Vidim da vam je to zaista važno”. Potom duboko udahnite, kako biste dobili na vremenu, pa recite – “Moram malo razmisliti o tome”.

Ne zaboravite da svaka generacija drugačije gleda na stvari. Kao što današnji roditelji često ne dijele mišljenje sa svojim roditeljima, tako i mnogi njihovi roditelji ne “odobravaju” način života svoje djece.

Skrenite pozornost svojem djetetu na to da su pravila ponašanja u bakinoj kući možda malo drugačija od onih u vašem domu. Dajte djeci do znanja da svako kućanstvo ima svoja pravila.

Pomozite baki i djedu na shvate zašto ste uveli određena pravila, tako što ćete im omogućiti da sami iskuse posljedice svojih postupaka.

Pokušajte razgovarati s njima kao što bi razgovarali s nekim prijateljem ili kolegom. Tako ćete stvoriti emocionalnu distancu koja je potrebna kako biste mogli nešto dokazati, a da pritom ne budete grubi prema njima.

Vlastite roditelje ili roditelje vašeg partnera ne morate voljeti, ali potrudite se pristojno im se obraćati.

Vaše redovito (telefonsko) javljanje pridonijet će stvaranju pozitivnog dojma, oni će se osjećati uključeno, pa će možda i iznenadni posjeti prorijediti.

Ako darežljivost djedova i baka počinje izmicati kontroli i strahujete da će vam razmaziti djecu, isprobajte sljedeće savjete:

  • sastavite “popis želja” s praktičnim darovima i uručite im ga znatno prije darivanja
  • ponudite im da ćete poći s njima u kupnju i izabrati darove za svoju djecu
  • kada djed i baka dođu u posjet noseći mnogo darova, ne dozvolite djeci da ih otvore sve u istom danu, kako ne bi bila previše “obasuta” darovima
  • djedu i baki pomozite uvidjeti da vrijeme provedeno s unucima – zajedničke šetnje, druženje i zagrljaji – djeci mogu biti najljepši dar

  Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje

Pomozite svojoj djeci da razviju poseban odnos s djedom i bakom, potaknite kod njih želju za učenjem obiteljske povijesti. Pripazite što o svome svekrvu pričate pred djecom, oni imaju tu nezgodnu naviku ponoviti vaše riječi, od riječi do riječi, baš u nezgodnom trenutku.

Foto: Golden Pixels LLC/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU