back to top

Drugo tromjesečje trudnoće

Krajem prvog tromjesečja većina budućih mama odahne jer je prošao onaj rizičniji dio. Sada razmišljate o tome kako objaviti trudnoću, kome ćete i kako reći, a najčešće se tu radi o vašim roditeljima, budućim bakama i djedovima, bližoj rodbini i prijateljima. Ovisno o zahtjevnosti posla koji radite, razgovarajte s poslodavcem o korištenju porodiljnog dopusta.

U drugom tromjesečju bitno je da se naručite kod zubara, bolni desni su česti problem kod trudnoće. A ni pojava karijesa nije ništa manje rjeđa. Liječite svoje zube na vrijeme, kako poslije poroda ne biste imali s tim problema.

Ako je to vaša prva trudnoća moguće da nećete odmah reagirati na prve pokrete bebe. Mnogi ih opisuju kao “leptiriće” u trbuhu ili “ribice” u akvariju. Prvorotkinje će ih osjetiti između 18. i 20. tjedna, a one iskusne mame možda već u 15. tjednu trudnoće. S vremenom će oni postati pravi udarci, a beba je najaktivnija oko 32. tjedna. Naravno, vaš ritam spavanja nije usklađen s bebinim. Ona najčešće spava dok vi hodate jer ju to uljulja, a najaktivnija je kada se vi smirite pred počinak. Dopustite partneru da i on osjeti bebine pokrete. S pojavom pokreta vaša beba postaje stvarnija i za njega.

Nakon prvog tromjesečja vaše kile vjerojatno nisu toliko rasle. Pogotovo ako ste imale mučnine. U drugom tromjesečju ćete to nadoknaditi. Ako patite od nakupljanja previše vode u organizmu moguća su otečena stopala. Porastom težine, moguća je i pojava grčeva u nozi ili stopalu te bolova u nogama. Ako vas uhvati grč, istegnite nogu i polako savijajte nožne prste prema sebi. Izbjegavajte dugo stajanja na nogama i redovito uzimajte magnezij. Prije spavanja pokušajte razgibati mišiće stopala, to možete s jednostavnim kružnim pokretima gležnja. Pokrete ponavljajte u jednom i u drugom smjeru. Grčevi se najčešće javljaju usred noći ili ujutro kada pomaknete nogu. Nisu ugodni, ali istezanjem bol nestaje.

  Simptomi postporođajne depresije

Nakon 23. tjedna trudnoće vaša beba vas može čuti! Pjevajte, pričajte joj, čitajte slikovnice. Osim što će beba prepoznati vaš glas, prepoznat će i partnerov glas, odnosno glasove iz okoline. Ako imate stariju djecu, uvedite “druženje s trbuhom” – neka i stariji braco ili seka pjevaju bebi. Kasnije će vam to dobro doći jer će poznati glasovi smiriti vaše novorođenče. Osim glasova, vaša beba je okružena sa svakakvim zvukovima u maternici. Čuje otkucaje vašeg srca ili kruljenje u želucu.

Sada je vrijeme da počnete razmišljati o uređenju dječje sobe ili kutka. Raspitate se kod rodbine ima li tko kolica ili dječji krevetić za posuditi. Također, razgovarajte s partnerom o financijskim troškovima koji vas čekaju.

Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU