Kako prepoznati mastitis

Mnoge žene se tijekom svog života susreću s bolnim i tvrdim dojkama. Majkama koje doje događa se da su dojke crvene, tople i bolne na dodir, no to ne mora odmah značiti da imaju upalu dojke – mastitis. Mastitis nastaje zbog začepljenja mliječnih kanalića.

Ponekad do zastoja protoka mlijeka može doći zbog “prepunjenosti” dojke ili zbog pogrešnog položaja djeteta prilikom dojenja. Također, dijete može biti prijenosnik bakterija koje mogu lako naći put od djetetovih usta do majčinih bradavica.

Bakterije, jednom kada dođu do mliječnih kanalića, brzo se razmnožavaju. Takav mastitis naziva se bakterijski. Nakon što se kanalić jednom napuni, javlja se tupa bol, a mjesto začepljenja je izrazito osjetljivo na dodir.

Premda je upala moguća tijekom cijelog cijelog razdoblja dojenja, najčešće se pojavljuje u prvih mjesec dana i to na dojci na kojoj češće dojite. Ako vaši simptomi ne prestanu nakon dva dana, obratite se liječniku za pomoć.

Vjerojatno će vam i sama pomisao na dojenje u tom trenu biti bolna, ali vrlo je važno da ne prestanete dojiti jer će dijete svojim sisanjem izvući preostalo mlijeko iz dojke i tako ubrzati oporavak. Nakon što se javite liječniku, on će utvrditi uzrok mastitisa i radi li se možda o bakterijskoj infekciji te sukladno tome prepisati antibiotike. Blaži oblik mastitisa prolazi za 24 sata, a već nakon tog razdoblja nestaje bol.

Ako se radi o bakterijskom mastitisu, uz pravilnu uporabu antibiotika, oteklina i crvenilo bi trebali proći za tjedan dana. Kako bi vam oteklina splasnula preporučuje se stavljanje toplih obloga na dojku prije i poslije dojenja, blaga masaža bradavica i česta topla kupka. Mnoge žene koje se nađu u ovakvoj situaciji pitaju se smiju li sada dojiti.

  Prirodno poticanje laktacije

Vaš liječnik sigurno ima na pameti vaše dojenje i prepisat će vam antibiotike uz koje možete nesmetano nastaviti dojiti. Dojenjem, unatoč boli, praznite dojke, a u protivnom može doći do stvaranja gnojne upale.

Gnojna upala liječi se na nekoliko načina ovisno o dubini upale u dojci. Kod mnogih majki, nakon što prebole mastitis javlja se strah od pojave raka dojke. Vaš liječnik će vam potvrditi da mastitis nije uzrok raku.

Nemoguće je u potpunosti zaštititi se od mastitisa,  najvažnije je da dojite iz obje dojke i da ih redovito praznite. Grudnjak neodgovarajuće veličine i spavanje uvijek na istom boku povećava rizik od pojave mastitisa.

Mastitis se pojavljuje kod 3% dojilja, češće kod majki koje boluju od dijabetesa ili kroničnih bolesti koje oslabljuju imunitet. Pazite na higijenu i pridržavajte se savjeta liječnika, medicinskih sestara, primalja i pedijatra.

Foto: Dmitry Melnikov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU