back to top

Gastritis – kako liječiti upalu želučane sluznice?

Gastritis se najčešće javlja kod starijih osoba, ali može napasti i osobe bilo koje dobne skupine.

Gastritis je opći medicinski pojam za upalu želučane sluznice. Napadaji akutnog gastritisa, obilježeni bolovima, mučninom, povraćanjem ili proljevom, obično traju samo jedan ili dva dana. Pojam »akutan« znači da su napadaji kratki i da su simptomi u pravilu jaki.

Osobe s kroničnim gastritisom ne moraju imati bolove, ali mogu izgubiti tek i osjećati mučninu. Kronični gastritis može izazvati opasnu anemiju, pomanjkanje krvnih zrnaca izazvano nedostatkom vitamina B12.

On se najčešće javlja kod starijih osoba, ali može napasti i osobe bilo koje dobne skupine. Briga o samom sebi često je najbolji način liječenja u slučaju blagog gastritisa. Liječenje koje će liječnik predložiti za teže slučajeve, ovisit će o stvarnom uzroku upale.

gastritis
Gastritis - kako liječiti upalu želučane sluznice?

Simptomi

Bilo koji od blažih do težih želučanih simptoma mogu ukazivati na upalu želučane sluznice. Najčešći su:

 • nelagoda ili bolovi u gornjem dijelu trbuha
 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev
 • gubitak teka

Obratite se liječniku

 • ako povraćate krv ili imate krvavu, crnu ili katranastu stolicu; imate unutrašnje krvarenje i potrebna vam je hitna medicinska pomoć
 • ako želučani bolovi postanu jaki; možda imate čir na želucu ili dvanaesniku
 • ako jako žeđate, suše vam se usta ili manje mokrite; vjerojatno ste dehidrirali i trebate nadoknaditi tekućinu.

Uzroci

Mnoga oboljenja mogu nadraživati želudac i izazvati akutni ili kronični gastritis. Acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin) i ostali lijekovi koji se mogu kupiti uz recept ili bez njega, mogu izazvati nagrizanje želučane sluznice.

Virusne ili bakterijske infekcije kao i probavljene tvari mogu izazvati upalu želuca.

Liječenje gastritisa

Konvencionalno i alternativno liječenje gastritisa ovisit će o tipu koji imate. U konvencionalnoj medicini u liječenju gastritisa upotrebljavaju se antacidi koji se kupuju bez liječničkog recepta, propisani lijekovi, antibiotici i, u rijetkim slučajevima, operacijski zahvati.

I konvencionalni i alternativni stručnjaci predlažu promjene u načinu življenja – poput prestanka pušenja – koje smanjuju rizik da obolite od gastritisa.

gastritis
Gastritis - kako liječiti upalu želučane sluznice?


Lijekovi i gastritis

Lijekovi protiv upala koji se često upotrebljavaju kod artritisa i drugih poremećaja mogu nadražiti želučanu sluznicu do te mjere da se razvije gastritis i druge želučane tegobe.

Acetilsalicilna kiselina (aspirin, andol) i mnogi nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena, naproksena. indometacina i tolmetina lijekovi su koji mogu izazvati osjećaj težine u želucu. Izbjegavajte ih ako se kod vas ustanovi upalu želučane sluznice.

Akupresura

Stručnjak može liječiti djelovanjem na mnoge točke ovisno o vašim simptomima, ili vi možete pritisnuti točke koje su povezane s tegobama probavnog sustava poput točaka žila začeća 6 i 12, osrčje 6, slezena 34 i želudac 36. 

Liječenje ljekovitim biljem

Kako biste ublažili želučane tegobe, popijte čaj napravljen od jedne žličice kamilice (Matricaria recutita) koju ste 10 minuta namakali u jednoj šalici vruće vode. Ekstrakt glatkog sladića (Glycyrrhiza glabra) u obliku kapsule ili tekućine također može pomoći.

Homeopatija

Za akutni oblik bolesti, isprobajte jedan od sljedećih lijekova svaki sat, najviše četiri doze; ako lijek koji ste izabrali ne djeluje, probajte neki drugi, a ako vas i dalje muči, posavjetujte se s homeopatom o drugim mogućnostima liječenja.

 • Žareća bol i povraćanje koji se ublažavaju uzimanjem hladne hrane i pića: Phosphorus (1.2x)
 • Mučnina, osjetljiv želudac i osjećaj težine u želucu: Bryonia (12x)
 • Osjećaj kao da imate čvor u želucu, vraćanje kiseline, štucanje i povećana neugoda nakon jela i pića: Nux vomica (12x)
 • Bolovi u želucu koji jenjavaju nakon jela, ali se vraćaju dva sata kasnije: Anacardium (12x)
gastritis
Gastritis - kako liječiti upalu želučane sluznice?

Prehrana

Ograničite ili isključite uzimanje alkohola, kofeina i gaziranih pića iz prehrane; suprotno općem mišljenju, ipak ne trebate posebno izbjegavati pikantnu hranu.

Jedite više necitričnog voća, kuhanog povrća i lagane hrane te jedite manje rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha i bijele riže. Dodatne količine cinka i vitamina A mogu pomoći u liječenju želuca.

Konvencionalna medicina

Za blaži oblik preporučuju se antacidi koji se kupuju bez liječničkog recepta. Ako oni nisu djelotvorni, liječnik vam može propisati cimetidin, ranitidin ili famotidin koji smanjuju stvaranje želučane kiseline.

Upala želučane sluznice izazvana bakterijama može se liječiti antibioticima i pripravcima koji se mogu kupiti bez iječničkog recepta, a sadrže bizmutov subsalicilat. Kronični gastritis obično se također može liječiti antacidima koji se kupuju bez recepta.

Ako je sluznica želuca jako nagrižena suvišnom želučanom kiselinom i imate unutrašnje krvarenje, vjerojatno ćete trebati transfuzije krvi i druge intravenske tekućine. Ako drugi načini liječenja ne pomažu ili ako imate čireve ili perforacije na želučanoj stijenci, možda ćete se morati podvrći operaciji kako biste zaustavili krvarenje.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja usredotočeni su na liječenje gastritisa fizikalnim i psihološkim metodama. Neke zahtijevaju prisutnost stručnjaka, no neke možete isprobati i sami kod kuće.

Liječenje kod kuće

Antacidi i paracetamol koji se mogu kupiti bez recepta mogu olakšati tegobe. Ne jedite tešku hranu prvoga dana kad se gastritis pojavi; pijte puno vode i druge tekućine – ali ne mlijeko, koje pospješuje izlučivanje kiseline – kako ne biste dehidrirali. 

Dijagnostički postupci

Liječnik će možda na temelju simptoma posumnjati na akutni gastritis i uputiti vas na pretrage kako bi potvrdio dijagnozu. Pomoću rendgenskog snimanja nakon što ste popili barijevu kašu, na primjer, mogu se ustanoviti oštećenja želuca.

Drugi mogući postupak je gastroskopija, vizualni pregled unutrašnjosti želuca. Kronični gastritis potvrđuje se biopsijom.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU