back to top

Povraćanje kod odraslih

Povraćanje kod odraslih je jako neugodna pojava. Čini nas slabima i bljedunjavima, te nemoćnima. Osim toga, povraćanje je jako česta tegoba. Povraćanje izazivaju razni uzroci.

Može ga uzrokovati oboljenje samog želuca, no i mnogi drugi razlozi su uzrok povraćanja.  Može biti izazvano nadražajem potrbušnice, npr. pri zapletaju crijeva, raku, upali gušterače, raznim povredama trbuha i pri unutrašnjem krvarenju. Osim toga, mnoga otrovanja izazivaju teško povraćanje, kao otrovanje hranom, alkoholom i raznim otrovima.

Neke osobe koje su osjetljivijeg želuca povraćaju zbog bilo kakvog nadražaja nepca i ždrijela, pa i pri gutanju krute hrane, lijekova u tabletama i slično.

Treba imati na umu da povraćanje može nastati i pri ozljedi centralnoga živčanog sustava, mozga i produžene moždine. Tako ozljede glave, potres i kontuzija mozga te razne upale mogu izazvati teško, naporno povraćanje koje se ne da smiriti dokle god postoji osnovno oboljenje.

Posebna, nasreću rijetka pojava, je posebno mučna tegoba povraćanja, kad bolesnik kroz usta izbacuje izmet, koji je inače sadržaj crijeva.

Neophodno je kod tegobe povraćanja, prije svega doznati uzrok povraćanja. Prije svega, osoba treba točno ustanoviti što je bolesnik jeo u posljednjim obrocima, nije li progutao neki otrov te obratiti pažnju na to kakve je lijekove uzimao kroz posljednja dva dana.

Svu sumnjivu hranu i sumnjive lijekove treba sačuvati za liječnički i laboratorijski pregled jer će se time olakšati pružanje potrebne stručne pomoći.

Preporučljivo je bolesniku i nakon prestanka povraćanja, barem dva do tri dana, ne davati hrane, a tekućinu kao što su kava i voćni sok, samo ako je sa sigurnošću isključena ozljeda probavnih organa.

Svaku osobu s teškim i upornim povraćanjem treba podvrgnuti liječničkom pregledu.

Kako pomoći odrasloj osobi koja povraća?

  Prednosti menstrualne čašice

Osobi koja povraća potrebno je pružiti pomoć da lakše povrati, na način da ga se podupre s leđa ili ispod pazuha i podržati mu rukom čelo. Pred njega se stavi kanta, a grudi i trbuh zaštiti pregačom ili najlonskom folijom da se ne uprska.

Ako je bolesnik nesposoban da sjedne zbog poremećaja svijesti, onda mu za vrijeme povraćanja treba okrenuti glavu na stranu i zaštititi posteljinu od onečišćenja.

Kada se nadražaj na povraćanje smiri, makar prolazno, treba bolesniku obrisati nos, usta i lice vlažnom maramicom, te provjetriti sobu.

Isto tako, osobi koja povraća se ne smiju davati lijekovi te bilo koja hrana, najbolje se zadržati na vodi te krutoj slanoj hrani, kao što su štapići, prepečenac, a preporučljiva je i banana.

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU