back to top

Govor tijela kod beba

Geste i grimase lica dio su komuniciranja, mnogo od onoga što želimo reći prenosimo bez uporabe riječi. Djeca se aktivno izražavaju govorom tijela prije nego što postanu sposobni riječima izreći ono što žele.

Kad vam se vaša beba stara 9 mjeseci smije s poda i podiže ruke prema vama, znate da joj je drago što vas vidi i da želi da je podignete. Znate da imate zadovoljnu bebu kad se smjesti na vašim rukama. Vi savršeno razumijete svoju bebu iako je sve ovo izrečeno bez korištenja riječi.

Stručnjaci kažu da se djeca rađaju s urođenim univerzalnim govorom tijela i da uče kasnije radnje tijekom razvoja. Bebe koriste oči i udove, zapravo cijelo svoje tijelo, kako bi se izrazile kretnjama koje su dio naučenog i naslijeđenog vokabulara. Na primjer, one brzo otkriju da upiranjem prstom u nešto privlače pozornost i da ih se naposljetku nagrađuje. Također, vrlo vješto procjenjuju izraze lica.

Bebe lakše uče jezik ako se odrasli služe govorom razumljivim bebama. Važan dio čini pretjerano naglašen i dramatiziran govor tijela. Bebe se njime počinju služiti u fazi gukanja između 6. I 15.mjeseca, prije nego što su u stanju izgovoriti riječi. Do treće godine njihov govor tijela gotovo je isti kao govor odraslih s kojima su redovito komunicirali. Bilingvalna djeca usvajaju različite oblike govora tijela – svaki je povezan s drugim jezikom i gotovo ih nikada ne miješaju.

Bebe i mališani jako se pouzdaju u neverbalne načine izražavanja da bi nešto izrekli prije no što im se dovoljno razvije govor. Pritom se vrlo prirodno koriste kretnjama i znakovima kako bi prevladali nesposobnost da verbaliziraju svoje potrebe i osjećaje. Odrasli se zauzvrat trebaju prilagoditi govoru tijela svoje djece da bi mogli prevesti što im djeca govore.

  Razvoj djeteta do godinu dana

Vaš trud i vrijeme uloženo u razvijanje i reagiranje na gestikuliranje vaše bebe čine da se beba osjeća dobro, a pritom je učite komunicirati. Tome doprinijeti možete tako da pretjerano naglašavate i dramatizirate tjelesni pokret i pritom se koristite naglašenom intonacijom.

Budite svjesni da vaš govor tijela može predstavljati model vašem djetetu te učinkovit način podučavanja, ali i komuniciranja. Služite se i knjigama, slikovnice mogu pomoći vašoj bebi da bolje nauči univerzalnu gestikulaciju poput smijanja pri pozdravljanju, pljeskanja pri nagrađivanju ili grljenja da bi izrazili ljubav. Ohrabrivanje beba da se služe pokretima važan je korak za razvijanje njihova govora.

Bebe koje se potiču na gestikuliranje dobivaju ono što žele, kao i podršku u oduševljenim reakcijama svojih roditelja, što im pomaže da cijene dubinu, snagu i zadovoljstvo komuniciranja, a naposljetku time se razvija i sposobnost govorenja.

Foto: HTeam/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU