back to top

Greške koje postaruju

Svi želimo dobro izgledati, no ponekad nesvjesno radimo neke stvari kojima pospješujemo starenje. Možda ste i sami rob neke od takvih navika, a da to uopće ne znate. Podsjetit ćemo vas koje su to da biste isti tren mogli prestati s njima.

Ne odolijevate slatkišima

Ako svaki dan jedete nešto slatko, riskirate neku od bolesti poput dijabetesa ili neke od bolesti kardiovaskularnog sustava.

To ne znači da odsad pa nadalje više nikad nećete pojesti kuglicu omiljenog sladoleda, samo nemojte da to bude baš svaki dan. Slatkiši tim više štete jer većina njih sadrži veliki broj umjetnih sladila.

Stalno ste neispavani

Svatko treba minimalno 7 sati sna. Ovdje naravno, ne računamo onih par večeri kada ste tulumarili noćima, a ujutro se trebali ustati. Tako nešto se zalomilo svakome. No, u prosjeku 7 do 8 sati sna vam treba čak i ako se ne osjećate umornima. Jednostavno, vašem tijelu treba toliko da se odmori i da se obnovi. Ako niste znali, u vama postoji hormon koji obnavlja stanice energijom, a zove se melatonin. On počinje raditi oko 23 sata. Kronična neispavanost ostavlja tragi na vašem izgledu i koži, a velika je vjerojatnost da ćete dobiti i podočnjake.

Alkohol i cigarete

Alkohol i cigarete štete vašem zdravlju, vode vas na put do bolesti, postaruju kožu. I to bi trebali biti dovoljni razlozi da se riješite neke od tih navika što prije ili ih barem, za početak, svedete na minimum. Vaše tijelo će to itekako prepoznati.

Zanemarivanje vlastitog tijela

Nikad nemojte zanemariti svoje tijelo. Normalno je da ste nekad u gužvi i nemate vremena za neko intenzivno vježbanje, a nekad ste jednostavno premoreni, no ne dozvolite da se to događa često. Barem pješačenje nije teško, ako ništa drugo ne stignete.

Stres

Nitko ne može znati što ga čeka iza ugla, no pretjerana briga neće vam nikako pomoći, ni psihički, ni fizički. Zato duboko udahnite, nađite neki ventil u vidu fizičke aktivnosti i uhvatite se u koštac s onim što vas muči. Nema toga što neće proći i što vi ne možete pobijediti.

Foto: OpopO/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU