back to top

Hrana za raspoloženje

Kako bismo se osjećali bolje, nekad nam može pomoći i određena hrana. Sigurno smo već čuli da kockica čokolade podiže raspoloženje, i to je zaista tako zbog njenih sastojaka kao što su teobromin, feniletilamin, triptofan i kofein. No, postoji i druga hrana koja nije tako “razvikana” kao čokolada, ali postiže iste efekte što se tiče rasploženja.

Bademi

Zbog magnezija koji se nalazi u njima, pretvaraju masti i proteine iz našeg organizma u energiju.

Jaja

Jaja sadrže cink i proteine, koji djeluju kao antidepresivi.

Peršin

Peršin ima izrazito pozitivni učinak na naše raspoloženje s obzirom na amino-kiseline koje sadrži, a što je karakteristično za njega je da otklanja negativne misli.

Češnjak

Iako je neugodnog mirisa i ostavlja zadah, izrazito je zdrav te čini da se osjećamo zadovoljno i ugodno.

Mlijeko, piletina i banane izazivaju osjećaj ugode, te izazivaju osjećaj budnosti.

Da bi se osjećali zadovoljno i sretno potrebno je i održavati razinu hormona serotonina, jer manjkom istoga osjećamo se nezadovoljno i depresivno. Kako bi ga održavali, potrebno je konzumirati hranu koja potiče njegovo oslobađanje, a to je voće i povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice i sjemenke (sezam, kikiriki). Osim toga i plodovi mora te riblje ulje potiču oslobađanje serotonina, te nas na taj način u cijelosti čine sretnijima i raspoloženijima.

Isto kao što navedena hrana potiče raspoloženje, tako postoji i ona koja ga smanjuje. Stoga bismo je trebali izbjegavati. Iako mislimo da nam podiže raspoloženje, alkohol djeluje suprotno, jer izaziva razdražljivost. Tu su i grickalice, te kofeinski napitci u večernjim satima jer bi nam mogli poremetiti bioritam. Hrana s visokim udjelom šećera kao što su krafne i visokokalorični slastičarski proizvodi također su nepoželjni ako želimo podignuti raspoloženje.

Stoga idući put kad smo loše raspoloženi iz bilo kakvog razloga, ne trebamo posezati za prvom namirnicom koja nam se nađe pri ruci i prejesti se, već je potrebno samo izabrati pravu namirnicu koje nam uopće ne trebaju velike količine da bi se osjećali malo bolje.

Foto: simoly/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma