back to top

Imena za djecu

Veseli ste, puni očekivanja, a trenutno o čemu najviše razmišljate kada je riječ o dolasku prinove je prije svega njezino ili njegovo ime. Ako ste saznali spol djeteta otrpilike oko 16. tjedna trudnoće tada će odabir imena biti mrvicu lakši s obzirom da znate što nosite 🙂 No, ukoliko ne želite saznati spol do kraja trudnoće ili ako ste razmišljali o imenima čak i prije nego ste ostali u drugom stanju sigurno imate neke preferencije.

Krenimo sa ženskim imenima i mišlju da obožavate kratka, jasna i odvažna imena, pa evo par prijedloga: Ana, Eva, Ema, Ela, Ena, Ida, Iva, Kaja, Laura, Lara, Lea, Lena, Mia, Maja, Nina, Sara, Tanja, Tina, Timea, Una, Zara. Ukoliko ste pobornik starinskih imena poput: Jasna, Vesna, Jadranka, Marijana, Branka, Snježana, Marina… koja su bila popularna 50-tih i 60-tih godina morate znati da ćete biti originalni jer ta imena polako nestaju. Volite li antička imena tada biste mogli odabrati nešto poput ovih: Antonija, Arija, Eufemija, Julija, Klaudija, Kornelija, Valerija (rimska) ili Agata, Alina, Daria, Dora, Isadora, Korina, Nika, Paula, Pia, Petra, Rea, Sofia, Tea, Zoe (grčka)…

Što se tiče muških imena, neki od vas vole dugačka, a neki kratka imena pa evo onih koje bi ja izdvojila; grčka: Andreas, Ari, Niko, Stefan; rimska: Adrijan, Arijan, Gaj, Klaudije, Fabijan ili “obična” kao što su Kristijan, Leo, Borna, Ivan, Igor, Luka, Marko, Filip…

Kako god odlučili i koje god ime odabrali za vašu bebicu važno je da se sviđa isključivo vama i partneru, a eventualne negativne komentare nemojte doživljavati osobno. Morate znati da nemamo svi isto mišljenje pa se tako može dogoditi da se djedu i baki odabrano ime uopće ne sviđa, dok se vašoj sestri ili bratu užasno sviđa. O ukusima i imenima se ne raspravlja, jel`tako? Dijete će najviše vremena provesti upravo s vama, dozivat ćete ga po imenu svaki dan pa onda budite vi ti koji će odlučiti koje ime nadjenuti.

  Savjeti za partnera na porodu

U svakom slučaju izbjegavajte imena koja bi u vrtiću ili školi mogla izazvati zadirkivanje jer je to ipak prilično osjetljivo razdoblje u životu vašeg djeteta i u toj dobi je njihov karakter vrlo labilan.

Kratka imena su lako pamtljiva, ponekad i slatka, dok su duga imena močna, ali mogu biti teško pamtljiva pa se najčešće koriste skraćena imena. Ako ste još uvijek u nedoumici pokušajte napisati desetak ženskih i desetak muških imena i izgovarajte ih na glas više puta dnevno, zatim precrtajte ona koja vas nisu naročito oduševila dok ne dođete do zadnjeg neprecrtanog imena. Uvažite i mišljenje partnera te pokušajte naći savršeno ime za vaše malo remek djelo.

Foto: Anneka/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU