Sigurna igra za djecu

Djeca svakodnevno uče i otkrivaju svijet kroz igru, a kako bi igra bila što sigurnija i bez opasnosti, na vama je da im to i omogućite. Kako možete osigurati svoje dijete i pustiti ga da neometano uživa u igri, donosimo u nastavku.

Najzabavnija prva igračka svakom djetetu je njegovo tijelo. Na samom početku dijete istražuje svoje tijelo, te ispipava njegove granice, sve dok ne krene u osvajanje terena oko sebe. Kada krene u osvajanje terena, na vama je da mu taj teren osigurate što je bolje moguće, kako se ne bi ozlijedilo.

U najranijoj dobi dijete privlače svi predmeti u boji i koji se miču. Pazite da predmeti koji su mu nadohvat ruke, budu zaobljeni, bez oštrih rubova i nelomljivi. Isto tako morate paziti da predmeti a kojima se vaše dijete igra, budu čisti te da ne puštaju boju, jer će dijete sve predmete stavljati na početku u usta.

Ne kupujte djetetu prevelike igračke, kako mu ne bi otežali baratanje njima. Pazite da veličina odgovara njegovoj maloj ručici te da igračku može podići bez problema. Prilikom igranja nikada nemojte ubrzavati pokrete djeteta te pazite da dijete nije gladno ili umorno, jer će biti razdražljivo i neće uživati u igri.

Najbolju igru za dijete možete otkriti tako da za vrijeme igre pratite djetetovu reakciju, kako bi znali koja mu se igra najviše sviđa.

Kada dijete počne samostalno sjediti najbolje je da mu igru omogućite u ograđenom prostoru, kako bi bilo sigurno za vrijeme igre, a vi što opušteniji. Prilikom postavljanja ogradice, pazite da ogradica ima gumene rubove, kako se dijete ne bi moglo ozlijediti. Pripazite isto tako da ogradica nema šiljastih rubova, kao ni opasnih dijelova u koje dijete može zavući ruku ili nogu, koja može zapeti.

  Zdrava prehrana dojenčeta

Kako bi bili sigurni da ste odabrali odgovarajuću ogradicu pazite da bude stabilna, sigurna i čvrsta. Neka obvezno ima obloženi i sigurni mehanizam, koji je ujedno i praktičan. Ograđeni prostor mora biti dovoljno velik, kako bi dijete imalo punu slobodu za vrijeme igre i kretanja. Ograda se isto tako mora sastojati od sitne mrežice, koja ne smije imati velike razmake između letvica.

Foto: Kuzmin Andrey/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU